IJspegel 26 feb: Goede Zaken

28 Feb

Al weer een maand geleden was onze laatste IJspegel wedstrijd en die was niet onze beste. De lijst met dingen die verkeerd gingen is te lang om op te noemen. De problemen concentreerden zich op de volgende gebieden: handling, timing, materiaalpech, communicatie, trim, tactiek en sturen. Voor de rest ging het nog wel aardig ;).  De keer daarna was afgelast, omdat er ijs in de zeehaven Scheveningen lag. Daarover doen nog verschillende theorieën de ronde (t/m illegale lozingen aan toe), maar vandaag kon er weer gezeild worden! Eindelijk weer de mogelijkheid om de bittere smaak van de laatste wedstrijd weg te spoelen, onze concurrenten weer flink in de vuile wind te zetten en gewoon ver voor die Swans uit te varen. Hah!

Iedereen van de vaste crew was daarom aanwezig, want we waren allemaal gebrand en  gedreven om met ongekende devotie de IJspegel cup te verdedigen. Opstapper Joris (NL kampioen Tornado) “mocht” nog een keertje mee, kennelijk was hij de vorige keer niet afgeschrikt door een praktijkles “ongecontroleerd communiceren”.

En daar gingen we, vol goede moed de zee op. Hoofddoel, het nieuwe grootzeil aan de praat krijgen. Vorige race haalden we onze targets niet meer voor zowel snelheid als acceleratie. Dus een paar keer oefenen met accelereren, de grootzeiltrim nog eens goed onderhanden genomen en één van de zeillatten werd nog onderhevig aan een studie van bijna de volledige bemanning vlak voor de start. Het waaide zo’n 8 knopen en de stroming stond dwars op het veld. Starten bij de boot dus, we waren niet de enige die dat bedacht hadden . . . De start pakte goed uit, we waren iets te laat maar we hadden wel  binnenste positie. Helaas was de acceleratie weer niet goed en liepen de directe concurrenten uit.

De meeste boten klapten stuurboord uit en samen met de Triple P was de Redan de boot die het verst doorvoer. In dit rak hebben we het grootzeil aan de praat gekregen. Dat bakboord de goede kant was bleek wel uit het feit dat de Mumm30 samen met de Swan45 VanUden bij de bovenboei aankwam. In het spirak zakte de wind er geleidelijk aan helemaal uit en werd het ronden van de benedenboei alleen mogelijk als we met de voltallige bemanning gingen duwen en dat mag nou eenmaal niet bij deze temperatuur van het zeewater. De wedstrijdleiding –correct als altijd- schoot de wedstrijd eruit.

Na een half uurtje wachten in het zonnetje onder het genot van een kop Aspergesoep begon het zowaar weer een beetje te waaien. De baan werd ingekort, en we konden weer op weg. Voor de start constateerden we dat de startlijn er niet helemaal haaks inlag en dat starten bij het startschip veel voordeel oplevert. We hadden dit keer een hele goede start met alleen de Rosetta tussen ons en het startschip en ook alleen maar omdat het onze vrienden zijn (want anders….zie filmpje).

Lekker op weg, de boot loopt weer ! we zien achter ons de Triple P en de Hawkeye elkaar dwars zitten en moeten opnieuw starten. De Van Uden komt ons nog wel voorbij, maar we zijn weer ouderwets trots dat we met deze caravan zonder dissel van 8 ton als tweede bij de bovenboei komen met 8 knoopjes wind!

We trekken de spi in een goofy omhoog en gaan zonder incidenten naar benenden. De Hawkeye en de  Triple P  halen ons tijdens het reach-rak in, ze kunnen lekker knallen met die surfplank, dankzij het scheve baantje.  Bij de benedenboei alle handelingen weer snel en foutloos, gelukkig. Dat geeft weer vertrouwen! Zo hard mogelijk naar de bovenboei, die we nu na de Swans en de Mumm als vierde ronden.

En dan wordt het toch wel een beetje nagelbijten…. De Triple is weer een stuk vooruit, maar de wind zakt eruit en we lopen weer een stuk in. Juist op het moment dat we willen gaan klokken, mist de Triple de laatste boei, dus zijn ze helaas gediskwalificeerd. Achteraf blijkt dat zij wel geklokt hebben en 3:10 minuut voor ons zaten, dus dat was niet genoeg geweest om voor ons te eindigen. We doen dus goede zaken!

Bij de prijsuitreiking is het nog even afwachten. De Van Uden doet niet mee in de ORC, is wel eerste in de IRC (wat ging die verschrikkelijk hard!) en wij zijn zelfs daar derde! Maar het gaat om het ORC klassement en daar blijkt maar weer de status aparte van de Swans, want de Hawkeye zat nog net (38 sec) voor ons, ondanks de valse start.

Maar we zijn weer trots op onze tweede plek!

.

.

 

Advertisement

One Response to “IJspegel 26 feb: Goede Zaken”

  1. Olivier 28 February 2012 at 12:00 #

    Wat een leuk geschreven stuk! Ben zo vrij geweest om even een link op de Facebookaccount van team Van Uden te zetten. Mocht dit een probleem zijn, laat het me even weten.

    Gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: