Zuiderzeeweek(end) 2012: Wat een strijd!!

27 Sep

Afgelopen zaterdag en zondag de Zuiderzeeweek wedstrijden,  weer perfect georganiseerd door WSV Hoorn.  Van te voren zag het weer er nog wat twijfelachtig uit voor wat betreft de windvoorspellingen, maar uiteindelijk hebben we 2 prachtige dagen gezeild met een lekker windje, een straffe bries en stevige vlagen.

De competitie in de ORC2 –zoals altijd de grootste klasse- wordt steeds spannender, het lijkt erop dat de onderlinge concurrentie er steeds meer toe leidt dat de individuele boten steeds meer naar elkaar “toe groeien”! Zo ook tijdens dit weekeinde:  WAT EEN STRIJD!!!

videoverslag:

 

Zaterdag was de dag voor de Griel. Met Nic Bol aan boord waren ze met een 2e, 1e en 1e plaats niet te houden;-). De Redan begon uitstekend. Na een hele goede start de eerste wedstrijd hebben we die voorsprong niet meer uit handen gegeven en scoorden ons eerste paaltje. Maar Squiffy, Griel en FunX vlak in de buurt, zoals altijd! Waar we met Griel en FunX altijd wel kunnen zien hoe we zitten, is het bij de Squiffy vaak rekenen en meten hoeveel seconden er tussen ons in zitten.

De tweede wedstrijd begon met een prachtige privé baan voor de Griel, waar ze heel goed van profiteerden.  Geweldig om te zien hoe je op 100m afstand gewoon voorbij gevaren wordt door dezelfde boot. Nou ja… geweldig…. Hmmm. Het gaf ons te denken, zullen we maar zeggen. Leuk dat we op een bepaald moment met de Flyer en de Griel (alledrie Dehler 39’s) achter elkaar lagen. Toch nog goed gefinished, een tweede plek. De Squiffy werd deze race 3e

Derde wedstijd was wat meer kermis met een volledig gecontroleerde spinnaker drop (ahum…), die voor de verandering maar eens door de brievenbus (tussen onderlijk en giek) naar binnen werd getrokken. Onze altijd gedreven tacticus zag het “windvlaagje”  op tijd aankomen, maar toch nog wel even spannend. Ook een prachtig momentje waarbij de gijp net niet richting China ging, dus trots dat we gewoon nog een derde plek konden pakken. En zoals gezegd: de Griel was weg, die hadden een flink gat geslagen en de Squiffy was deze race 2e.

Samenvattend: De Griel staat 1e 2 punten voor de Redan en de Squiffy staat daar weer 2 punten achter. Alles ligt nog open 🙂

Ook op zondag was de wind weer uitstekend. Twee wedstrijden stonden er op het programma, waarbij nog alles mogelijk was in de top 3. Na een goed geplande start (weer ahum…) waren we samen met de FunX goed weg bij de pin-end. Onze Redan liep weer prachtig, snelheden boven de 7 knp bij een wind van 10-12 knopen, geweldig! En dat terwijl er een baard onder aan de boot bleek te hangen!! In een maand tijd alweer deze aangroei geeft je ook wel te denken over de waterkwaliteit… Maar we doen net alsof het een sharkskin is en fysiek is altijd psychisch, dus door een beetje wier laten we ons niet hinderen!! We scoren ons tweede paaltje, maar de race is nog lang niet gelopen. De Squiffy werd 2e (slechts 4 sec achter ons) en de Funx 3e (slechts 25 sec daar weer achter)

foto: (c) Fotoboot.nl http://fotoboot.nl

Het komt op de laatste wedstrijd aan: die ging bepalen wie de overall winnaar werd: de Squiffy, de Griel of wijzelf. En het was een behoorlijke apotheose 😉 We zaten alle drie niet goed bij de start. Voor de Squiffy was dit heel erg zuur, want ze dachten dat ze niet te vroeg waren en kregen achteraf een OCS voor de broek. Gecondoleerd zullen we maar zeggen, we kennen het van vorig jaar. De Griel en wijzelf gingen terug, met als gevolg dat de FunX en ook de Hodspur er uitstekend bijlagen! Wij gaan in de achtervolging en pakken in het laatste rak toch nog een tweede plek! We kunnen het nog even niet geloven, maar de uitslagen hangen er snel en het staat er echt:

Redan overall winnaar ORC2

Trots zijn we met deze overwinning, op naar de Oktoberraces in Hindelopen! en vlak daarna al weer de 1e IJspegel http://ijspegeltrophy.nl

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: