IJspegel 11/12/16: Spuiten, Spugen en Sparren :-)

16 Dec

Alweer de laatste IJspegel van 2016 en vandaag is het ook nog de strijd om de Albatroscup. Redan staat na 7 gevaren races 2e, vier punten achter de Flying Dolphin (Dufour 40). Gelukkig voor deelnemers en organisatie hebben we tot nu toe bijna alle races kunnen varen. Dat was in voorgaande jaren wel anders met een 2-wekelijks stormfront dat in de weg zat. De races tot nu toe waren meestal in lichte omstandigheden (<9 knts) en Team Redan heeft geïnvesteerd door 4 races met de kappen op de meters te varen. Dat was een behoorlijke overgang voor een team dat jaren op target hoeken en speeds heeft gevaren . . We gaan dat de komende races ook weer doorzetten maar deze laatste races van het seizoen mogen de klokken weer aan. Team Redan gaat volledig voor de Albatroscup !

img_1729r3

In de aanloop naar de race heeft mastman Peter een zweepslag opgelopen na een zware training voor de Lissense veldloop. Trimmer Ton werd verrast door een surprise weekendje weg met zijn vriendin. Maintrimmer Mark had een zoon die 21 werd en pitman Bas tsja . . . die ging gewoon vreemd op de X-41 Xeven . . . Gelukkig trekt de Redan ook jong publiek aan en in no time waren Vincent Huige, Thijs Baas en Pepijn Graafland (optimist zeilinstructeur van de oudste zoon van de voordekker) geregeld. Zeilbroek hier, jas daar, reddingsvest zo en tsjakkaa.

Een week voor de wedstrijd kregen we de vraag van Gert van der Heijden of we belangstelling hadden om de tactische software Annalisa (nog in ontwikkeling) te testen in 2017. Uiteraard staan we daar voor open en vond Gert het ook leuk om mee te varen tijdens deze IJspegel. Nu kent Team Redan Annalisa nog niet, we kennen wel ‘Kaatje de Zeemansvrouw’ maar dat is een heel ander verhaal 😉

Voor de wedstrijd is het kennismaken, verhalen uitwisselen, de boot klaarmaken, instructie voor de newbies en lekkere koffie uit Nijkerk. Sfeer is top en de voorspelling is redelijke golfslag en 14 tot 18 knts. We varen op tijd naar buiten en de wind en met name golfslag zijn behoorlijk. Verstaging gaat aan en barbers gaan tot bijna op het dek. Genoeg tijd om in te slingeren met een aantal aan de windse rakken, spi hoist, gijpen en drop. Daarna afwachten tot de start. Sommige gezichten worden al wat witter want de golfslag is pittig en het is kouder dan verwacht. Race 1 wordt 3 rondes dus dat wordt werken !

upwindrRace 1: Start was goed, op 1 of andere manier blazen we er vandoor, helaas werd 1 van de crewmembers wel (heel erg) zeeziek.We hebben hem naar achter begeleid en na elke tack omgehangen naar de hoge kant. Dit bleef zo tot na de finish en . . . geen klaagwoord gehoord. Deze kerel gedroeg zich als een Baas ! We gaan als 1e om de bovenboei alles verloopt goed en we breiden de voorsprong uit, de 1e ORC1 boten (die 5 minuten eerder gestart zijn) halen we in en we finishen met een ruime voorsprong. Line honneurs en een 1e plek.  Tijdens de spidrop na de finish wordt voordekker en Redan oudgediende Mark voor het eerst in zijn leven enorm zeeziek. Na 15 enorme galsessies en een tijdje sturen is hij gelukkig net voor de start van race 2 weer redelijk ok.

img_1525r

Race 2: Dit was de beste race ever. Start was weer goed maar de start van Flying Dolphin en Joule ook. De wind neemt iets toe maar we kunnen in het kruisrak niet het verschil maken. Spirakken waren spectacular. Regelmatig met 3 boten nog geen 30 meter uit elkaar J en surfen van de golven . We hadden wat problemen met losgeschoten lazy-spi-schoot en boom-up maar snel opgelost. Uiteindelijk finishen we met Line Honneurs 3 seconden voor de Dolphin en 12 seconde voor de Joule. Tweede plaats berekende tijd en dus 2e overall. Joule 2-1 en Redan 1-2. Terechte uitslag want de Joule ging HARD aan de wind. Gefeliciteerd Joule top gevaren !img_1744

4Terug in de haven knapten de witgroene gezichten zienderogen op en was het boot opruimen en klaarmaken voor de winterstop tot begin februari. Gert van der Heijden heeft de tactische software Annalisa gedemonstreerd en we zijn onder de indruk. Deze software gaat ons verder brengen (wordt vervolgt). Nog even over Gert: “Wat een TOPPER”. Team Redan is zeer ervaren en heeft veel prijzen gescoord en heeft wel het eea aan boord gehad. We hebben met Gert een hele goede fit en alle adviezen waren spot-on en met respect en het juiste niveau van communicatie, het was gewoon genieten. Als je een goed coach zoekt . . .

De prijsuitreiking was ouderwets gezellig, Redan is 4 punten ingelopen op de nummer 1 en gaat met gelijk aantal punten als de Dolphin de winterstop in. De Joule en Rosetta (Griel) loeren vanuit plaats 3 en 4. Close Racing ! Fijne dagen gewenst en tot in 2017  YiGHaagHH

down-1r

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: