Eerste IJspegel 2016 / 2017: Champagne condities

18 Oct

Afgelopen zondag was de 1e IJspegel van het nieuwe seizoen. De inschrijvingen kwamen wat laat op gang. Gelukkig zitten we in de ORC alweer op 31 deelnemers verdeeld in 3 klassen tussen de 31 en 53 voet met GPH tussen 735 en 495.

De weersvoorspelling is perfect: Aflandige wind tussen de 12 en 20 knts volop zon en een temperatuur van > 15’C. Het was wel  een klusje om de bemanning rond te krijgen aangezien er wat studie/ familieverplichtingen waren en zelfs een vreemdgaanderij tijdens de Antwerprace. Gelukkig wilden Jesse Mulder, Jos Steenbrugge en Erik Koper (op zijn verjaardag) graag mee en waren we met 9 man crew. Beetje puzzelen met als gevolg wisselingen op Tactiek, Trim, Pit en SSM. Binnen Team Redan hebben we dubbele rollen vandaar dat de opstappers goed geïnstrueerd konden worden. Dus Jos had bier bij zich, Jesse gevulde koeken en Erik sigaren 😉 We waren voor de verandering als 1 van de eerste boten buiten dus mooi tijd om wat trainingsrondjes te draaien en elkaar goed te leren kennen. Handling liep al vrij snel goed dus op naar de 1e wedstrijd.

foto-1

Voor de start flinke twijfel. Het waaide rond de 14 knts maar wel met uitschieters naar 18, dus genua 3 of toch de 2. Uiteindelijk besloten om de met gouddraad afgewerkte 3DI G2 te sparen dus starten met de non-overlap. Wisselen kan altijd nog tijdens het spinaker rak. We waren goed weg bij de start maar de Dolphin bewees dat het beter kan. We hadden een klein kansje om ze bij de 1e beneden boei in te halen maar we kwamen er niet voorbij. Met name aan de wind was het echt een Flying Dolphin en perfect controlerend gevaren. De legendarische  Rosetta from the Rocks van Radboud doet sinds jaren ook weer mee met team Griel die hun eigen boot in onderhoud hebben. De Rosetta ging ook goed maar die konden we tijdens het 2e rondje afschudden. Resultaat 2e plaats 24 sec achter de Dolphin.

foto-2r

Het was mooi vlak water, de wind nam toe en inderdaad de hele tijd zon. Tussen de wedstrijden in dus tijd voor de lunch en mooie verhalen afgewisseld met serieuze gesprekken over hoe het beter kan. Het voordeel van varen met ervaren opstappers is dat zij deze ervaring meenemen je daar met zijn allen weer beter van kan worden.

foto-3

Tweede wedstrijd 3 rondes, eigenlijk was deze wedstrijd een herhaling van race 1. We hebben goed gevaren, helaas hebben we een aantal keren de hoek naar de boei niet helemaal goed ingeschat. Verder geen fouten in de handeling dus weer alle credits naar de Dolphin. Weer een 2e plaats en 2e overall. De wedstrijden hebben we gefilmd met de  GoPro(imitatie)  en wat opvalt is dat de handeling ondanks het grote aantal crewwisselingen goed verliep. Topopstappers en . . . . ze waren ook nog mega gezellig !

Over twee weken gaan we er weer voor 🙂

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: