NSR 2015: Impuls voor verbetering

28 May

Dat is de korte eindconclusie van de NSR 2015 en het NK ORC2

Een geweldig mooi veld met maar liefst 27 boten ! Allemaal op 1 startlijn, die gelukkig door de organisatie op dag 3 en 4 langer werd gemaakt conform de ISAF richtlijnen. Dat maakte de starts zeker meer relaxed, al werd er nog om iedere meter gevochten. Een te korte lijn levert in de laatste minuut een status quo waarin niemand meer kan “leven en laten leven” en dus veel General Recalls.

Onze starts waren niet bijzonder in de hele serie. Wel hebben we vrijwel alles snel kunnen “repareren” en de bovenboeien samen met de koplopers aangezeild. Echter, de koplopers voeren gewoon stinkend goed ! Wat een evenement! De Jai Alai, J-109 is terecht Nederlands Kampioen geworden. Zij het dat zij in de laatste twee dagen de Griel hebben overklast die een geweldige eerste twee dagen hebben neergezet. Tweede de Griel dus. Derde, en dat zat er aan te komen, de Flying Dolphin die al hard bezig is de prestaties op te schroeven. Willem had Nic Bol en wat ervaren wedstrijdzeilers zeilers aan boord en dat liep als een kogel.

down

Onze conclusie is dat de concurrentie gewoon echt beter is (geworden) dan wij op dit moment zijn. Die curve was reeds zichtbaar over de winter en een deel van vorig seizoen. In de ORC-2 wordt steeds minder weggegeven en er is ook een gezegde dat stelt dat de beste zeilers in licht weer boven blijven drijven. Ook was het mooi om eindelijk dit seizoen de Fun-X weer te zien en te horen dat Bob Jansen terug komt naar Nederland. Ze hebben de nieuwe zeilen op de wal gelaten, maar daar horen we zeker nog meer van! De Onyx was dit jaar ook goed bezig! Die zag je zo af en toe met slechts 6 man een X-412 door het water jagen. De J-109’s zullen sommigen van hopen dat die volgende keer in een eigen veld varen. De Majic werd (4e) en de Joule (5e).

Jai A

   Foto:  Nederlands Kampioen ORC2 Jai Alai 

De races zelf – veel races Up-Down met 8-10 knopen en soms dikke stroming. Prachtig zeilweer en een mooi comité. Een dag dikke 20 knopen (zaterdag) en op die dag 1 Up-Down en de Medium Distance (20 NM). Die laatste vergeten we maar snel aangezien onze mooie Lancelin Spinaker in drieën gedeeld werd bij de onderboei. Hopen dat de zeilmaker er weer een Spi van kan maken. Lijken en clew plus head er volledig af. Aaneenschakeling van fouten bij  de onderboei waarbij niemand bespaard bleef en niet iedereen droog ;-). Stief kwartiertje bezig geweest om de spi aan de 1,5 mm (uit de lijken gescheurde) dyneema lijntjes binnen te vissen. Wel doorgevaren, terug geknokt naar een 8e plek, maar dat is dan einde klassement met een niet aftrekbare, 1,5x tellende race. Jammer, want op het moment dat het mis ging lagen we 2e, kort en liepen in op de Griel.

focus 2

alle foto’s op:  https://picasaweb.google.com/104910887864843838524/NSR2015

Gelukkig hebben we nog veel races in het vooruitzicht en zullen we met het team de koppen bij elkaar steken. Je wordt niet echt slechter, maar de anderen wel beter. Op zich een prachtige ontwikkeling die ons motiveert om te blijven vernieuwen . Mijlen te gaan dus, en dat is muziek in de oren van elke zeiler!

Zspi01

Yighaagh – op naar de Lenco Regatta !

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: