IJspegel 14 december 2014: De AlbatrosCup

18 Dec

Team Redan heeft afgelopen zondag genoten van een echte IJspegel racedag. Wat maakt een Ijspegeldag een echte? : ijs van autoruit krabben, boot ijsvrij maken met zeewater en keukenzout,  een voorspelde wind van 5 – 8 bft  en een zonnetje erbij.

De wedstrijdorganisatie heeft besloten om 1 lange up/down race te varen met 3 ronden in plaats van 2 races. De voorspelling is dat de wind  toe kan nemen tot een vlagerige 8 BFT dus wat ons betreft een verstandige beslissing. Traditie getrouw is er ook deze laatste ijspegel voor de winterstop een aparte prijs te winnen: De Albatros Cup met bijbehorende wisselbeker.

FSC_2295R

                          foto’s: Frank de Bruin | IJspegel (met een nieuwe lens TOP)

We hebben een aantal uitvallers waaronder de tacticus  en pitman maar na een paar whatsapp, facebook en telefoonberichten zitten we toch op de ideale 10 man.  Ton (trim) zal de tactiek doen (uitgebreid gebriefed door Gijs) en Jesse kan op deze korte termijn weer mee als sweeper.

Voorbereiding in de haven: verstaging verstellen, koffie drinken, schoten aanslaan,  bijpraten, genua 3 repareren, baardmutsen passen. zeilen optuigen, meer koffie drinken etc

Naar buiten. . . . . . .Voorbespreking in de havenmond met hierin de rolverdeling, weerbeeld, tactische info en wvnttk . Schitterend weer met een zonnetje en 16 knopen wind (ipv de voorspelde 20 – 26 knts). Even twijfel of de verstaging nog aangepast moet worden maar dan neemt de wind al snel toe tot 20- 22 knts. Start: Stroom tegen, we komen vanaf de pin-end naar het startschip en gaan 1:30 voor het startsignaal overstag.  Lijkt te vroeg maar we gaan 2 keer overstag (en liggen op 30 sec ruim 1 bootslengte over de startlijn). We ducken en starten regelementair op ca 2 meter van de pin.

Video van de start (Redan is boot dicht bij de pin (kust) ) :

We hebben goede snelheid en hoogte en gaan overstag voor het veld langs. Vlak bij de boei komen de zeezeilers van Marken voorlangs, die hebben een goede slag gemaakt en de Griel (zusterschip Dehler 39) zit ons op de hielen.

FSC_2297R

Onder spi halen we de Zeezeilers in en gaan als eerste om de benedenboei, met de Griel er vlak achter. Onze vorige tacticus Gerhard is gast op de Griel en maakt weinig fouten. De volgende ronden zijn een herhaling van zetten waarbij wij (Redan en Griel) wel steeds een beetje uitlopen op de rest van het veld.rolldrop

Het liep lekker deze dag, geen problemen, goed ‘depoweren’ onder spi en geen meter te veel gevaren.  Lekkere snert, bier en bitterballen in het clubhuis en een mooi resultaat: line honeurs, 1e plek en winnaar van de Albatros cup.

albatros

Op naar 2015 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: