Almere Regatta: ‘Shifting gears up light’

19 May

Het “pientere” pookje …… “Shifting gears op Light” !

alle foto’s op: https://www.flickr.com/photos/teamredan/sets/72157644730162442/

 Afgelopen weekeinde met fantastisch weer de Almere Regatta 2014 gevaren! Tropische temperaturen, korte broeken, prima stemming en ietswat minder wind. Met de eerste fenomenen heeft Team Redan geen enkel probleem. De remedie hier is te zorgen dat de kans op de-hydratie minimaal is door genoeg goudgeel mineraal water aan boord te hebben voor noodgevallen. Het was dus een geweldig weekeinde en achteraf bekeken een prima leermoment in de aanloop naar de North Sea Regatta ONK en het WK in Kiel. Zaterdag bracht ons een 8e plek als tussenstand na 4 races. Zondag zijn we deels teruggekomen naar een totaal 5e plek en hebben we in de laatste twee races nog het vertrouwen bijgetankt.

DSC00082

 Wat is er allemaal gebeurd?

Om te beginnen was het geweldig om te zien hoe de Team Excellence Hodspur, Team FunX helemaal los gingen en geweldige resultaten neer hebben gezet. Team Xposure was ook van de partij en waren weergaloos. Team Squiffy deed wat ze op de Y-Toren al als trend hadden neergezet – winnen! Einduitslag over het hele weekeinde 1 – Squiffy 2- Xposure 3- Excellence Hodspur ! Gefeliciteerd en geweldig constant gevaren ! Het beloofd steeds mooier te worden in de ORC-2 en het close-racing en schitterende duels van start tot finish maakt het allemaal nog mooier ! Chapeau !

ZZ spi2                                           foto: (c) Launch Control

Team Redan – 5e plek en toch heel tevreden met het weekeinde. Van de 7 wedstrijden waren er 6 met een wind van onder de 9 knopen – Light dus. Nu is Light een woord dat in vrijwel geen enkel opzicht toepasselijk is op Team Redan. Wij drinken het niet, wij zijn het niet met 850 kilo bemanningsvlees, de boot is het niet met 8 ton en een paar blikjes bier in de koelkast….. en Light-Minded…nou ja, ok dat zijn we soms wel…  Dus Light, of lichtweer is bewezen uit het verleden niet de ideale omstandigheid waarbinnen ons team kan vertrouwen op basissnelheid. We hebben de logboeken er op nageslagen en vorig seizoen hebben we nul races Light gevaren. De Atoomcup en Y-toren waren de eerste sinds lange tijd. En de Almere spande de kroon! ( die zondag ook op het water was – Den Groenen Dreack ! Met het koningshuis aan het stuurwiel – het Wilhelmus uit volle borst over het water gestuurd )

ZZ Almere Regatta

 Terug naar af! Inderdaad. Ook alle handboeken van de Dehler 39 er bij gehaald – er moet toch ergens een pookje of handeltje in die boot zitten waar ook standje Light op staat….. Hele zaterdag naar lopen zoeken, alles omgekeerd, ondersteboven, binnenstebuiten, aangetrokken, losgelaten ….. Nada, Noppes, Nichts, Niente, Niks ! Zelfs nog onder de boot geweest in onderbroek met duikbril om te zien of daar een vuilniszak hing, of alle plamuur er los aan zou hangen. Nada, Noppes etc…..  Ook hebben we zondag zonder wind de “Wonder BH” getest – 208 m2 zeil !  Dat werkt!! Enkel vaart de boot dan zonder wind opeens achteruit….  Kortom – we kunnen de target-speeds niet halen die de meetbrief ons voorhoudt! Op aanraden van Louis is ook nog het systeem ter sprake geweest – we laten het toch bij het vertrouwde 1-5-3-2 wordt iets te druk achterop de boot !

FB_IMG_14004041828614625

 Nu weten wij allemaal dat onze zeilen ons jarenlang goede diensten hebben bewezen. Maar na 3 jaar feitelijk aan pensionering toe zijn. Alles is spik en span – Lancelin Dyneema lijnen, Rigging van Rake, shape van Erik van Vuuren….. Maar de zeilen – daar moet nog een nieuwe set voor komen…. En die is onderweg!!! Dat is het goede nieuws. Maar de oude zeilen  geen excuus. Excuses zijn bewijs van je eigen limieten en de oude wijsheid zegt ook dat je het “met oude zeilen moet leren” – die fietsen we er dus even in! Ook al is alle vorm uit de Genua 2, hadden we dat op de Y-toren met 10+ knts toch weer op orde… Dan moet dat ook beter kunnen met  -10 knts! En dat leek Zondag in de eerste race te lukken – paar verstelling rond de mast, iets meer power! En veel geleerd rond alle verstellingen – met name ook wat je uit kan sluiten! Laat de nieuwe zeilen maar komen! Wir sind ganz bereit un fertig !

 Gelukkig brachten de zonnegoden ons zondag in race 2 en 3 nog Medium winden! Niet alleen voor de verkoeling, maar zeker voor ons moreel ! Twee races afsluiten met 2x eerste plek Line-Honors en een 2 en 1 klassering doet de burger weer goed! Het kan dus nog wel, zij het dat we dat pookje voor Light straks nog wel moeten uittesten en bewijzen dat dat ook kan. Je bent niet compleet als je niet ook in Light kan varen en de betere zeilers onderscheiden zich daar door gevoel en kunnen! Die hebben we dus nog te gaan voor Kiel, alwaar Light vaak op het menu voorkomt. Xposure, Squiffy, FunX, Excellence Hodspur mag van bewezen zijn dat die het Light-standje weten te vinden !

 De organisatie was wederom fantastisch verzorgd – zowel op de wal als op het water! Veel gevoel en geduld van het Wedstrijd Comite bij inleggen banen, kiezen van startmomenten in de weinige wind, beslissingen voor X-rays op de startlijn ( 20cm maakt echt verschil ! en ze waren keihard ).

 Compete with a Smile ! We hebben mega-lol gehad in het mooie weer! We hebben als team geweldig doorgezet om de boot op gang te krijgen ondanks alles!  We zijn als een kudde “Campina Winter Koeien” die straks met nieuwe zeilen van stal en weer de wei in mogen !  Yighhhaaagh ! en JippieTai Jeee !

ZZZ Klaas Joris

                                                                    foto: (c) Klaas Wiersma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: