Aside

De kop is er af ! Y-Toren Races 3 en 4 mei

6 May

Zomerseizoen 2014 – De kop is er af ! Y-Toren Races 3 en 4 mei.

Vrijdag 2 mei hebben we de Redan opgehaald bij Rake Rigging in Medemblik waar we de grote voorjaarsbeurt hebben gedaan. Poetsen, vlakken, onderwaterschip, mast er af, opruimen en ga zo maar door. De hele romp spik en span voor een mooi en hopelijk succesvol seizoen. De mast is ook onder handen genomen. Gepoetst, nieuwe spi-val configuratie, spanners nalopen, en de SK-99 Lancelin achterstag gemonteerd. Je staat toch raar te kijken als je je oude achterstag dan in de hand hebt over het gewichtsverschil. Mega!  Ook nieuwe Mantagua  LED navigatieverlichting van Rake gemonteerd in de top en op de boeg. Levensduur van de acculading een stuk verlengd en helder licht.

Als kinderen zo blij dus dat we weer van wal konden en op voor 38 mijlen van Medemblik naar Durgerdam met Hein, Mark Huizinga, zijn dochter Isa van 9 jaar en Gijs. Een stevige 20-25 knts, Noord-Oost. Heerlijke tocht, alles werkte en lekkere snelheden; zelfs zonder spi ruim boven de 10 geklokt – en ook de meters gekalibreerd. Lekker toeren en surfjes doen en Isa, die Optimist vaart strak achter het roer. delivery 2

delivery

Iets na vier uur in Durgerdam en voldaan, maar ook de spanning om weer te gaan racen. De zeilen worden ouder en daar leken we tijdens de ijspegels in lichtere wind al last van te krijgen. De vooruitzichten voor het weekeinde gaven zaterdag 10-15 knts, zondag het oog van een hoger druk gebied, 3-5 knts (zonder garantie).

Zaterdag 3 mei – Dag van de waarheid en de koppen waren van de golven af. 10-15 knts wind Noord-Oost, draaiend Noord als voorspelling en een klein dipje rond de 10knts begin middag. Temperatuur 10-11 graden. 11-12 inschrijvingen en daar een compliment aan de organisatie die gekozen hebben om de banen wat verder naar buiten te leggen met minimum diepte-garantie van 2,5 meter. Die keuze is zeer gewaardeerd gezien het aantal inschrijvingen, ook van boten die van ver komen! Ook mooi te zien dat er veel teams aanwezig zijn die naar het WK in Kiel gaan en dus volop voor scherp gaan! Vandaag 4 races op het programma.

Vroeg de haven uit, het gouden uurtje inslingeren en trimmen. Genua 2 er op, volle inspectie en het zeil met haar leeftijd gekieteld op trim. Schip loopt, hoeken goed, manoeuvres alsof we niet even gepauzeerd hebben. Alles klaar voor race 1, en nog even een broodje, drankje en een flauwe grap. Boem! De starts gaan los. Race-mode! Er starten in totaal 7 klassen! En wij starten als groep 6. Onze start loopt prima, goed en hard weg vanuit de onderzijde lijn. Schip loopt super met de trim ten opzichte van het veld. En we gaan als eerste om de bovenboei. He He, dat voelt weer lekker! 3 rondes te varen en downwind lopen we hard en vrij, upwind zitten we ook goed in de wind en shifts. Eerste plek! Al is het met de ORC-2 klasse wel altijd zaak om even goed de stopwatch in te drukken om de verschiltijden en handicap ratingen in de gaten te houden. Squiffy, Griel, Hodspur, Sea’s Out zitten zo maar voor je in de herberekening! Mooi ook om de X-34 “De Ruimte” van Henk-Jan Molenaar te zien in de uitslagen! Die moet je niet te veel ruimte geven, want dan nemen ze het zeker! Ze pakken een tweede plek, nog voor de Squiffy.

Sonja

                                               foto: Sonja Muller

Race 2 – De wind staat er nog met meer dan 10 knts en de organisatie start vlot door. Onze aanloop bij de start verloopt prima, prikken hem iets hoger de lijn op en komen weer super weg. De trim-motor staat nog vol aan en we kunnen zo weer een eerste op de bovenboei noteren. 3 rondes. Downwinds lopen goed, gates komen we lekker door en upwind hangen we met de volle bemanning in de reling en gaat het als een raket met de oude Genua 2. We komen ruim als eerste over de lijn en de stopwatch wordt weer ingedrukt om de boten achter ons te timen. De Sea’s Out komt als tweede op 2 minuten met in het zog de Fun-X, De Ruimte, De Ragazzi en de Squiffy komt binnen met 2,5 minuut. Rekenen dus! Met een Mid-rating zijn we gewoon 1, maar het comite heeft een Light gemeten (gemiddeld 7,4 knts dus ruim onder de 9) en dus wordt de uitslag een twee: Squiffy 1, Redan 2, Ragazzi 3, De Ruimte 4. Zo werkt dat met Triple Handicaps en het is mooi te zien hoe close de ORC-2 vaart in de onderlinge verschillen en ook dat “De Ruimte” een nieuwe plek verwerft bij de kop.

y-toren2

Race 3 – Het windje is er nog steeds – 10+ knts. De trim blijft exact gelijk. En we mogen snel weer. Het wordt wat drukker om ons heen bij de start en in de final seconds komen we plots kop aan kont met de Sea’s Out die van onderen omhoog komt…. “Klein Kusje”, wij hadden hun niet gezien of gehoord. Zo’n klein kusje heeft met grote boten wel als resultaat dat onze hekstoel nu even naar de RVS-koning van Nederland mag voor een “face-lift” en gelukkig valt de schade dus mee. De Sea’s Out die we helaas op de wal niet meer hebben kunnen spreken, hoe dan ook langs deze weg ook ons excuus omdat wij nooit een andere boot willen raken.  Kwa race schiet je er ook nooit wat mee op. Geluk bij een ongeluk – we zijn ook nog vals gestart in de korte commotie… dus zowieso terug opnieuw starten een (straf)rondje waar verder niet om gevraagd was. Je weet maar nooit. Lekker als laatste weg…. Hebben wij dat en het ging zo lekker! Koppen omlaag, je vaart zo goed als je slechtste wedstrijd, dus in de achtervolging met een race van maar twee rondjes en goedmaken wat er mogelijk is.

Y-toren5                         Foto: Sonja Muller | Zilt Magazine

We gaan upwind contra op het veld in het ritme van de wind en pakken links de goede kant als enige. VoiLa! Vierde op de bovenboei zo waar! Voor de wind goed door, even druk met de ORC-3 in de gate en ook het tweede kruisrak zitten we optimaal in de wind en de shifts – de deur staat open – en dan gaan wij er graag door! Foutje met een gokje vlak bij de bovenboei om wat extra afstand te pakken. Maar wel eerste op de bovenboei met de Griel en de Squiffy nog in het zog. Downwind en als eerste weer over de finish. Griel als twee op 10 sec. dan vlak daar achter de Squiffy en De Ruimte. Daar hoef je geen stopwatch voor in te drukken… als je een Light Handicap op het finishschip ziet staan. Resultaat we worden 4 wat na een valse start niet verkeerd is. In ieder geval – de slechtste race, was nog goed…

sonja 2                                                foto: Sonja Muller

Race 4- De wind is nu vol terug op 10-15+knts en het Medium Handicap bord hangt klaar bij de start. We komen goed weg, terwijl we over de pin scheren met genoeg snelheid om de Ragazzi en de Griel op te vangen die vlak boven ons weg gaan. We hebben de hoogte en komen vrij. Het hele veld zit nu goed in positie en we halen krap als eerste de bovenboei. Helaas is de Griel uitgevallen mat averij aan de neerhaler. Twee rondes. Downwind iedereen op het vinkentouw en een lekkere wind. Moeilijk vrij komen. Tweede kruisrak het zelfde beeld – iedereen zit goed in de shifts. Downwind met het oogwit van de Squiffy in de zijspiegel nog een paar kleine grappen en grollen…. En… exact gelijk gefinished – zie je ook niet vaak! Stopwatch overbodig – Tweede plek ! Squiffy 1 en daar zijn ze weer De Ruimte op 3 !

Na dag een brengt ons dat een tweede plek, met de Squiffy op 1 met 3 punten voorsprong. Op naar dag 2 maar dan eerst wel een hele gezellige avond bij de jachtclub van zeilvereniging het Y ! What happens in the club, stays in the club…. Maar, we kunnen u wel verzekeren dat het gezellig was en de BBQ lekker! Ook zijn er veel aangestoken kaarsjes gezien, maar dat was waarschijnlijk voor de weergoden omdat er voor Zondag geen wind in de voorspelling stond.

Zondag 4 mei – Die voorspelling, wat op zich heel bijzonder is als je de accuratesse van nederlandse weervoorspellers bekijkt, kwam helaas uit… Geen wind. Wel koffie en cake! En toch met zijn allen het water op, naar het startgebied en wachten maar. Ook dat is beregezellig ook al duurt zoiets snel 2 uur als het tegen zit. Zie het maar als een soort van “flash-mob” rond het startschip. Watergevechten, grappen over de marifoon en de railing, opwinding als er een zuchtje wind voorbijkomt, en koffie, soda, koek en zonnebrand in de berusting als het windmotortje weer uit gaat…

Y-toren3

Geen races dus – jammer! Wij hadden toch zin om de strijd met de Squiffy weer aan te gaan voor het podium.

Overall – Squiffy eerste plaats, welverdiend! Tweede Redan, blij dat we weer “terug” zijn! Derde…. U raadt het al, daar zijn ze weer De Ruimte! Wij hopen dat zij het hele seizoen ORC-2 er bij zijn !

Hekstoel van de boot gehaald, boot opgeruimd, biertje, delivery naar Almere Regatta regelen, prijsuitreiking. Dank aan zeilvereniging het Y ! Super evenement op prima zeilwater !

Op naar de Almere Regatta ! Deze zal ook op diep water zijn en belooft 4 races per dag ! Prachtig evenement en iedereen die nog niet ingeschreven is – u heeft nog een kleine twee weken de tijd om de juiste keuze te maken !

Wedstrijdzeilen en de gezelligheid is geweldig !

y-toren4

Compete with a Smile ! Yighaaagh !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: