IJspegel: 2+4 =1 Hogere Wiskunde en de relativiteit dat alles relatief is.

10 Mar

2+4 =1  Hogere Wiskunde en de relativiteit dat alles relatief is.

Zondagochtend  9 uur. Op de Redan druppelt de crew binnen. Vorige week was er al zwaar geklust, sowieso nog een paar te gaan. De nieuwe vallen slipten door de klemmen. Val te glad, klem te oud? In ieder geval door Rake keurig een verdikking ter hoogte van de klem. Een kijken wie er nu wint – de onrekbare SK99 val of de klem? Conclusie: de bekken in onze klemmen zijn aan vervanging toe en wij hebben voor de zekerheid een prachtige Nylon Retro-Val op het grootzeil gezet om vandaag niet in dezelfde problemen te komen van twee weken terug.
Filmpje:
)

Dit alles natuurlijk op het water – en we waren netjes voor de start klaar. Inclusief een reparatie op een van onze data-draden waardoor onze navigatie van streek was.

Het Weer: een mooie 12 tot 16 knts Zuid, redelijk vlak water dus een M-handicap. Heerlijk zonnetje…. Joh! Dat is lang geleden… het enige wat we nog wisten is dik 20+, golven van 3 meter, koud en nat. Stroom – van Noorgdgaand naar Zuidgaand – later kentering !

upwind

Race 1 – Pin dan wel stuurboord start zeer voordelig. De evaluatie van dinsdag heeft waarschijnlijk iedereen overtuigd om stuurboord de lijn in te zeilen. Wij hebben een lekker robbertje trekken en duwen bij de pin met de Nirto en IJsvogel en komen daar goed uit. Lijkt een prima start, maar met de Genua 2 hebben we problemen om hoogte en snelheid te vinden… Lang geleden dat we in die configuratie gevaren hebben. We verliezen veel in rak 1 maar varen op de stroom een prima spinakker-rak en trekken goed bij. Bij de onderboei een rare ronding met drukte en een spi die zo maar omlaag komt…. Kruisrak 2 OK, wederom erg sterk voor de wind in stroom en concurrerent op het veld.  De wedstrijd wordt ingekort van 3 rondes naar 2. Resultaat:  Een tweede plek 9 seconden achter de Triple P die van alles vrij wist te varen! Ook een vaardigheid!

Boeironding                                        (c) Klaas Wiersma

Race 2 – Stroom zou nu om moeten zijn, maar niet heus. We varen op in de 5 minuten naar het startschip en krijgen de Nitro en Triple in de klem. Hoog op de lijn, time to burn… deur op slot houden zou je zeggen. Ook weer een prachtig close gevecht zoals we in Kiel ook nodig zullen hebben. Draaien, Keren, Loeven Vallen….. en uiteindelijk missen we even de synchronisatie om alles dicht te houden….. Verkeerd uitkomen bij de Pin (startboei), we starten 4 seconden te vroeg. Direct verlies nemen dus en om de Pin weggijpen, en over stuurboord de lijn over. Kost niet heel veel. De Triple was ook te vroeg en komt meteen terug. Dat was even erg close maar ging net goed. Even onder een paar boten langs, maar nog aangehaakt. Bij de bovenboei de kopgroep in zicht.

Film van de start: http://youtu.be/q-FyaeLqPTI

upwind2

Prima voordewinds rak en plekken winnen. Tweede kruisrak prachtig op stroom en windshift ( enige die voorspelt was) haken we vol aan bij de kopgroep. Voor de wind halen we direct door handling en koersen een paar plekken op. Benedenboei – de kop ligt op het slachtblok ! Vals starten en nu er al weer vol bij…. BENGGG ! daar knapt dan dus iets! De grootzeil schoot schiet helemaal los door een blok (van de finetune) wat los schiet….. Kijken, reageren, fixen die handel zo goed als mogelijk. Kost ons vele honderden meters maar we varen nog en kunnen met improvisatie het grootzeil wel vol trimmen. Vraag niet hoe, maar het werkte wel ! Dingen breken, maar wel blijven zeilen totdat niets meer wil…. Weer een prima bovenboei met een hele mooie jump-ronding (in de wind sturen waardoor je door de bootsnelheid en  geholpen door de stroom de boei net haalt) waar een collega even naar stond te kijken die het net niet haalde… Heerlijk op de inside, lekker vroege gijp en dan naar de finish.

ZDOWN

       foto: Frank deBruin | IJspegel

Tja – en dan kom je in de haven. Nog wat klussen. Biertje. Beetje het gevoel dat we veel hebben laten liggen in hoogte en snelheid… Niet helemaal blij. Beetje pech… kan ook gebeuren. Biertje bij de Rosetta om dat Michel jarig is. Leuke gesprekken en dan een Robert Jockin die zegt dat wij wel even bij de prijsuitreiking langs moeten komen. OK dan ! Maar ons gevoel is – Hoezo Dan ? En wat blijkt dan tot onze grote verassing – een 2e plek en een 4e plek zijn goed genoeg voor een 1e overall !  YIGHAAGH ! maar dan wel onverwacht.

Moraal van het verhaal – Knokken voor elke seconde ook als de zaken even tegenzitten. Onze beruchte vorige tacticus zei altijd: ‘Hoe goed vaar je je slechtste wedstrijd’ 😉

Tevens vinden wij het geweldig dat het veld vandaag zo close aan het racen was. Flying Dolphin, IJsvogel, Griel, Rosetta, Hodspur, Nitro, Triple P, Roaring X ….. alle boten mega close ! Dat is ook mooi – Het nivo stijgt aan alle kanten, alle boten gaan steeds harder. Uitgesproken afstanden haal je dus niet meer. Dat is dan weer de charme en het mooie van klassement-zeilen en groeiende concurrentie. Absoluut 1 varen… dacht het niet…. En wij onverwacht 1e plek overall waar we eigenlijk dachten dat we slecht gevaren hadden….. Zo zie je maar weer – Alles is Relatief… en zelfs dat !

Wij hopen dat de strijd om de cup nog haalbaar is voor ons. Voelen ons toch wel gesterkt met een mooi resultaat daar waar we dachten dat het slecht was.

29-30 maart ! ATOOMCUP met de complimenten van Barak O. !

Atoomcup

One Response to “IJspegel: 2+4 =1 Hogere Wiskunde en de relativiteit dat alles relatief is.”

  1. Peter (Trimmer/feestcommisie) 10 March 2014 at 12:13 #

    Geweldig verslag weer. Smullen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: