Eerste IJspegel 2014 – vol goede voornemens

27 Jan

Natuurlijk tussen 9.00 en 9.30 de voltallige crew op de boot. Waar de hele crew zat te wachten op een volledig verslag van alle nautische bieren verkrijgbaar in Amsterdam werd volstaan met een kort “ik ben in een slecht humeur”… Dat komt zelden voor, dus met zijn allen de boot maar optuigen en met de figuurzaag een nieuw setje grootzeillatten gefabriceerd aangezien de originelen in Naarden waren blijven steken… Goed begin = Halve werk ! De hagelnieuwe Dyneema SK-99 achterstag was nog even vanwege doorslaand beurs succes in Dusseldorf gebleven – al meer dan 20 boten die er ook zo eentje willen. Scheelt toch ff 6 a 7 kilo wat aan de mast hangt….. Dat hebben we dus nog achter de hand ! Dusseldorf was wel weer Uber-Gemutlich met Lancelin, Rake Rigging en DSM Dyneema !!!

Rake Lancelin DSM

foto: Sandra Coolen (DSM), Linda Rutten (DSM), Nicolas (Lancelin), Gijs (Redan), Hein (Redan), Pieter (Rake)

Iets na 10.00 de grote baren op met 10 knotsen wind. Er was meer voorspeld dus de Genua 3 stond er al op. Liep voor geen meter, dus de Genua 2 uit de zak! He He, zo kennen we het weer. Boot liep goed en de wind trok aan. Dus de Genua 2 maar weer in de zak en de Genua 3 uit de zak. Never a dull moment zo’n 15 minuten voor de start. De wind was zuid zuid west, inmiddels gezonde 18 knopen (5 bft) en ons werden 3 rondjes Op en Neer voorgeschoteld door het prima wedstrijdcomite. Startboeien even in de computer en de laatste aanloop.

happy hike

prestart

Redelijke start. IJsvogel scherp boven ons gestart. Onder ons controle over de Rosetta, Griel en Triple P. Ietwat conservatief gestart aangezien de laatste twee ijspegels beide starts met een X-Ray (valse start) waren beloond. De stroom tegen, eindje lopen over bakboord met snelheden waar we wat moeite mee hadden. Achter de IJsvogel overstag en even vrij er tussen boven het veld. De bovenboei een vierde plek met Triple P, IJsvogel en Rosetta voor ons. Spi er op en diep omlaag. Drie bij de onderboei, waar de Rosetta achter ons ook nog tegen problemen met strijken aanliep.

Eigenlijk is die stand zo gebleven. Kruisrakken konden we goed meekomen en wonnen we een klein beetje terug op de IJsvogel en de Triple P. Liepen we verder weg bj de Griel, Rosetta en Flying Dolphin die het goed deed. Bij de onderboeien nog twee keer flink druk op de ketel met weinig tijd en ruimte om te strijken door wat stroefheid. Maar toch wel elke keer alles in de omstandigheden prima hersteld. Om reden van het WK in Kiel in augustus is besloten een aantal posities te rouleren voor de flexibiliteit en het is bewezen dat dit een goede exercitie is. Er mag dan iets mis gaan, het wordt weer opgelost en we leren er veel van.

spi

Toet! Derde over de lijn, maar dicht genoeg op de IJsvogel voor een tweede plek. De Triple P was wederom helemaal los, wat wordt die Farr30 hard gevaren door die mannen. Een heerlijke tegenstander die ons goed scherp houdt in de aanloop naar het WK. Het moet dus nog veel harder en daar gaan we voor ! De IJsvogel dient zich ook aan en dus zijn we met de voornemens nog niet gearriveerd op de plek waar we graag willen
zijn. IJspegelen is een prima aanloop naar het zomer seizoen en ook het WK. Dus als je bootje al klaar is, meldt je nog aan! Al is het maar voor een paar races! Let op het laatste weekend wordt er 2 dagen achter elkaar geraced dus een regatta op zichzelf 🙂

Onze voorbereiding op het WK is ook te volgen op https://www.facebook.com/TeamRedanWK2014  like if you like 😉  Er zijn trouwens al 115 boten aangemeld uit 15 landen waaronder 11 inschrijvingen vanuit Nederland . . . .

Bij Team Redan is de winterroest er weer vanaf en zijn de eerste kerst-kilo’s overboord. Tweede plek, prima in de omstandigheden en stabiel uit de winterslaap.

Nu al weer zin in de volgende IJspegel – Yighaaagh !!!

Dyneema Rake Lancelin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: