Team Redan en het matchracen

20 Jan

Bzzzzzzz ja hoor daar gaat de wekker. Altijd lekker zondag morgen vroeg die wekker. zalig… waar doen we het voor. Ojaa meteen een glimlach op mijn toet. Zeilen staat vandaag op het programma. En niet zo maar zeilen. Nee 6 potten in het vooruitzicht. Matchracen op de Westeinderplassen weer eens wat anders dan de IJspegeltrophy

Een deel van team Redan vond dat er te weinig gezeild wordt in de winter periode. Er zijn tenslotte hele weekenden waar er niet wordt gezeild. Tsja en dan kak je in. Dat kunnen we niet hebben met het WK in het verschiet!

Match racen (even voor de mensen thuis) is een wedstrijd die wordt gehouden tussen twee identieke schepen. De wedstrijd baan is kort en heeft twee boeien, up and down. Er wordt een groot aantal wedstrijden gevaren op een dag. Met telkens wisselende teams op de boten. Kortom veel starts en spektakel.  Ondertussen pruttelde de koffie. Want als je een ding nodig hebt op een koude ochtend in januari (Pffff 5 graden is voor watjes!) dan is het koffie.

P1070530Het organiserende comité was de Westeinder Zeil Wedstrijden (WZW) en de uitvalsbasis de watersportvereniging Nieuwe Meer (www.wvnieuwemeer.nl) Ik kan u verzekeren dat die de zaken prima voor elkaar hadden.

Vol goede moed verzamelden wij ons met de bekende oranje jasjes in het clubhuis. Wat blijkt. Er staat verse koffie! Heb ik weer. Na het palaver waar ons onder andere werd verteld dat het niet de bedoeling was elkaar te rammen maakte de eerste teams zich op voor de start. Aan ons (ingeschreven onder WV Nieuwe Meerv1 maar stiekem Team Redan 2) de eer om met de boten vanaf de steiger te vertrekken en koers te zetten naar het wedstrijd water.

IMG-20140120-WA0020

Een waterig zonnetje en 10 knopen wind. Helaas lag het wedstrijdgebied niet in het zicht van het clubhuis. Dat is wel een minpuntje. We oefenen nog wat voor de start. De rolltack werd een keer of 10 geprobeerd. De trim van de zeilen iets aangepast en we waren er klaar voor.

De eerste start was er een om van te smullen. Elkaar opzoeken en plagen vier minuten voor de start. De boten draaien zo veel dat je bijna niet meer weet waar je zit. Voor de trimmers is het een uitputtingsslag. Maar o wat gaaf! De stuurman als mede de tacticus moeten over stalen zenuwen beschikken. Wat een actie. We kwamen  goed uit het prestart gevecht en waren onmiddellijk zo ver weg dat de al verdedigend konden gaan varen. Iets wat saai (It’s lonely at the top) vervolg. Netjes als eerste over de finish. We werden door de RIB opgepikt en een nieuwe crew kwam aan boord.

IMG-20140120-WA0015

Op naar het tweede bakje koffie in de haven. Na de koffie waren we al weer aan de beurt voor race twee en drie. Race twee was wat eenvoudiger aan het begin. Er werd niet zo fanatiek geanticipeerd op onze acties door de andere boot. Vrij eenvoudig kwamen we weg. Gecontroleerd finishte we weer als eerste. Snel op de RIB daar we van schip moesten wisselen. Ja dat hoort allemaal bij match racen. Een geweldig concept. Op de ander boot aangekomen direct de trim gecontroleerd. De twee lij-ogen een tandje naar achter, vallen op spanning, neerhouder iets losser, achterlijk iets strakker en de cunnie wat aan. Alles klaar voor race drie. Mooi gevecht weer voor de beste positie

Ook hier kwamen we weer als beste uit de bus. Maar het andere team had duidelijk meer hoogte. Het was dus nog even spannend. Maar na de tack was het duidelijk.We zaten er weer voor. Echter op de hielen gevolg door het andere team. Echt super spannend en we hadden geen marge voor fouten.In het laatste kruisrak liepen we wat uit. Helemaal top Wederom de race winnend uitgevaren.

IMG-20140120-WA0017Op naar de wal waar een heerlijk soepje en een lunchpakket op ons stonden te wachten. Top top top.

Na de lunch weer in de RIB richting het start gebied. Boot in orde gemaakt en de start procedure in. Deze tegenstander was echt enorm goed op zijn qui-vive. Elke actie die we ondernamen werd gepareerd. Spannend spannend spannend. Hier kwamen we niet goed uit de bus. Met een aanzienlijke achterstand vingen we de race aan. Een scherp kruisrak gevaren goede down wind en na een meer dan briljante stuuractie van Maarten lagen we met een enigszins overlap weer bij elkaar. Helaas was onze tegenstander super scherp en tackte hij mee toen we weg probeerde te komen. Hij had ons in de tang. Nog even geprobeerd hem in de wind te loeven. Wel grappig dus dat je tijdens een wedstrijd stil kunt liggen. Maar het pakte helaas net verkeerd uit voor ons. Race verloren maar o o o wat was dit een close call.

Die vierde race… Na een super start gedomineerd tot het einde.Op naar het club huis. Nog wat versnaperingen en dan naar de laatste match van de dag. Grappig om de dag te mogen beginnen en ook nog eens af te sluiten.Enigszins gespannen op weg naar de baan.

Het was spannend. Om de dagzege binnen te kunnen halen moeten we winnen. Het gedraai voor de start loog er niet om, geweldig wat een fun.We kwamen goed weg. Maar de concurrent lag dicht bij. Geen tijd voor fouten. Het tweede kruisrak was om te smullen. We liepen weg. Relaxed konden we het voordewindse rak in op naar de finish.

Biertjes stand-by en Tuuuuuuut Jippie we hadden het weer geflikt algemeen klassement eerste Jippieee! Onze Yiieeeaaaahhhhhhh’s zijn nu ook in het matchracen geintroduceerd 😉

UitslagNog even een dankwoord aan de organisatie. Geweldig gedaan mannen en vrouwen!  Het wisselen van teams verliep vlekkeloos. Ondanks de grote afstand. Respect. 21 starts op een dag. Dat is toch een prestatie van formaat!

De volgende matchrace pot staat voor ons op 16 februari op de agenda….maar . . . .aanstaande zondag eerst weer Ijspegelen !

Ahoi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: