IJspegel 2: Rock & Roll met Rockstar Gerd-Jan Poortman

25 Nov

We schrijven Zondag 24 November, IJspegel Scheveningen race 7 en 8 !

Natuurlijk is het ‘s ochtends weer vroeg op en om 9.00 op de steiger. Dit keer om te gaan zeilen met een Nederlandse Topper aan boord als coach. Een clinic-prijs die we eerder het seizoen gewonnen hebben als winnaar van de Almere Regatta.  De koffie is weer een vaste waarde en omdat Bas jarig geweest is zowaar een Glace-Donut er bij ! Zo’n ding waarbij je eerst nog even nadenkt of al je vullingen wel strak zitten….

Zeilen er op, boot klaarmaken, Gerd-Jan aan de studie met een blaadje met 9 namen. Dan voorbespreking – Windverwachting 17-25 knotsen, Noord-Noord-Oost en een minimaal draaitje naar Oost. Golven van 2 meter uit Noordwest – Surf’s Up ! Alle posities worden doorgenomen, basis tactisch plan, koffie weg en de haven uit om even lekker in te slingeren.

24-11-2013 18-14-17

Buiten de pieren staat er een flinke hobbel en we lopen met Gerd-Jan alle trim en posities na. Upwind worden grootzeil en schoottrim aangepast naar een nieuwe setting en gaan we testen! Genua wordt ook bijgesteld en koersen maar. Dat is effe wennen! De druk ligt anders, en dat vereist ook dat er een andere balans ligt tussen roer en schootdruk. De golven zijn dan een extra hindernis om lekker in de “Groove” te komen. Veel overleg, veel coaching, nog meer overleg … maar ook het besluit om het gewoon door te zetten en iets nieuws direct over boord te zetten als het een beetje lastig is.  Downwind de gerepareerde Spi omhoog en haar face-lift ziet er prima uit! Mooie ronde vormen en een paar kleine littekens. Even een paar gijpen draaien, alles soepel en Gerd-Jan hier tevreden. Een paar gijpen in 18-22 knopen maakt echter nog geen winter…. Komen we zo op terug! Op naar de start van de eerste race.

Y022-PB240085R

Het comite heeft een mooi 1,2 mijls Up-Down parcours uitgelegd met dit startlijn. Drie ronden te gaan (yes 3 !!!). Op het moment dan wij onze plek opzoeken op 1,5 minuut hebben we de Flying Dolphin voor ons. We besluiten te draaien en komen zo wat lager uit dan geplanned, maar razen met een prima snelheid over de lijn.

IJSP 2411 4 RHotseklotsen upwind, worstelen met “de cijfers op de meters” en wennen aan de andere trim. Rosetta en Triple P raken we niet echt kwijt en bij de bovenboei draaien we als 2e de BB slag naar de boei in. De Triple P haalt de boei niet op de stroom, probeert een jump die ook niet werkt en besluit dan pal voor onze neus naar stuurboord te gaan – #kansloos … resultaat wij moeten uitwijken voor de Triple en onder de boei gijpen we terug. De Rosetta komt er zo voor langs en we gaan als twee het Spi-rak in. Griel drie en de Triple P vierde/vijfde…  Benedenboei na een stevig spi-rak nog tweede. Bovenboei derde, Griel en Rosetta goed bezig en wij nog ongewennig met de trim.

Downwind neemt de wind flink toe, zijn de golven mals en op de gijp die we willen draaien komt een Afhaal-Chinees langs op het moment dat we met een levende boom staan ….. Dat hou je dus niet in zulke wind en golven – 1 Rock, 1 Roll en dan de Chinese Roll….. Op zo’n moment ben je blij dat iedereen in de crew rustig blijft, de controle op het roer zolang mogelijk vasthouden totdat de “ploert” over komt waaien. Roer wordt opgepakt, iedereen in aktie op positie en binnen 1 minuut komt de spi naar binnen vliegend boven het water.  Hmmm… natuurlijk ga je zo niet harder…

Onderboei wordt dan een 4, bovenboei dito en downwind de spi er toch weer opgetrokken “om het direct af te leren” – wie is baas!  We blijven uiteindelijk vierde, ondanks de “averij” van andere schepen die ook aardige momenten meegemaakt hebben. Griel, met Nik Bol aan boord, doet het over de hele race goed en wordt eerste!

Tussendoor met Gerd-Jan even kort een bammetje eten en evalueren. Gelukkig geeft Gerd-Jan al aan dat het bij vaste teams vaker gebeurd dat bij zijn komst en aanwijzingen de vaste routine “doorbroken” wordt en het allemaal even anders voelt. Een hele zorg minder! Tweede pot er lekker tegenaan!  Twee rondjes op het menu, maar vlak voor de start komt er wel even een strak front  met 30 knotsen over zetten….

Z24-11-2013 18-32-42

De start dit maal opgezet van boven het startschip en draai terug en de lijn afzakken, met de lijzijde vrij – aanloopje en hopla .. razend het eerste kruisrak in. We hebben de grootschoottrim gewisseld, zo merkt ook Gerd-Jan en zoeken dus opnieuw de balans. Dit gaat nu sneller en bij de bovenboei een mooi duel met de Triple dat we “winnend” vanuit de binnenkant lijken af te sluiten. Lijken, helaas, want de Triple krijgt een probleem met de voorstag en moet helaas de wedstrijd staken. De andere boten liggen redelijk achter ons, dus consolideren, alles heel houden en uitvaren wordt het devies. Zo gezegd, zo gedaan en daarbij nog wel op beide downwind rakken de Spi er op getrokken. Ook omdat bij de eerste bovenboei het 30 knotsen front over was en we weer op een gezonde 25 kwamen. De Griel houdt de tweede plaats stabiel vast.

ZZZ25-11-2013 6-58-24

                                                     foto:(c) Klaas Wiersma

Overall weer een mooie en ruige zondag zeilen. Gelukkig alles heel gehouden dit keer. Helaas voor een aantal andere schepen waaronder de Rosetta, Flying Dolphin, Triple in onze klasse toch matariaalschade. De Griel pakt met een mooie 1e en 2e plek de dagoverwinning en wij zijn blij met de tweede plek. We hebben een prachtige dag mogen zeilen onder de vakkundige kennis van Gerd-Jan en daar een heleboel tips en inzichten aan overgehouden. Ook een aantal adviezen ten aanzien van onze manoeuvres en rigging die verbeterd kunnen worden. Het teamwork en de onderlinge communicatie en samenwerking zit ook optimalisatie in. Het gaat goed, ging goed en kan altijd nog beter en efficienter. Fantastisch om met zo’n kanjer een keer te varen en daar zo veel uit te mogen halen. Ook bij het opruimen van de boot (genua was al gevouwen in de zak in een zee met 2 meter golven) nam Gerd-Jan het voortouw. Absolute aanbeveler voor iedereen om een keer een paar ervaren ogen, oren en mond mee te nemen aan boord !

zzzz25-11-2013 6-59-01

                                                      foto:(c) Klaas Wiersma

Vrijdag de 29e gaan we met zijn allen ( 18 man incl aanhang) onze tweede Bezem uitgereikt krijgen in de Jachtclub Scheveningen onder genot van drankje, diner en drankje! Een mooie kroon op het zomerseizoen en dan weer vol aan de bak voor de IJSPEGEL 2013-2014 !

Yighaaagh !!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: