Verslag IJspegel Trophy 10 november

12 Nov

Jawel – EINDELIJK ! na het uitvallen van twee ijspegels vanwege te zware omstandigheden was het eindelijk zo ver ! De eerste! Altijd een mooi en enigszins onrustig moment. De boot heeft even liggen “roesten”, wij zelf ook…. En dan ook nog weer varen op open zee! Stroming als extra factor, en afgelopen zondag als kers op de taart ook een lekkere partij golven. Voor velen van de boten weer een overgang. Even achter de oren krabben, hoe zat een en ander ook al weer. De jongkies krijgen nog even instructie van de ervaren zeerotten. . .voorbespreking

Natuurlijk eerst een kopje koffie, makkers de handen schudden en sterke verhalen van wat we op de wal allemaal meegemaakt hebben de laatste weken. Sommigen tonen trots hun nieuwe aankopen, want tja.. niet zeilen.. dan maar sjoppen in de uitverkoop (Henri Lloyd bleek achteraf heel waterdicht te zijn . . ). Boot op orde, zeilen er op. Tijd om, tijdens een hagelbuitje’ even met koffie de opstelling, omstandigheden en plan van aanpak door te nemen. Het zal buiten heftig zijn, dus safety first en alle roest er af kletsen.

De Film:

 

De omstandigheden – Geconcentreerde buien met windstoten, regen en hagel. Wind 20-30 knotsen 335 graden draaiend naar Noord later. Golven zelfde hoek, 1,5 tot 2 meter (en eentje 3 meter) Stroom Noorgaand, en rond middaguur startende kentering naar Zuidgaand. Koffie op, pakken aan, ritsen dicht – Trossen los en naar buiten!

ijspegel 5

In de vishaven aangekomen klaar om het grootzeil te zetten…. Blokkah, Blokkah…Bonk Bonk …. Wat gebeurt hier? Hein geeft aan motorproblemen te hebben, vlak tegen de wal…. AKTIE ! Landvasten naar boven, andere boot aanroepen… sleep nodig! De eerste boot zwaait vriendelijk terug…. De zeebonken op de  Antares die net de binnenhaven uitkomt zien het meteen. Trossen over! Waarom gooi je de eerste altijd mis als de druk er op staat..? En schadevrij van de wal waar de boeg al aangekomen was.  Terug naar de haven? Ach nee joh roept Antares crew:  “het is toch een zeilboot” !!! Eens en zo waar blijkt de schroef ook weer vrij – we zien nog een enorm stuk plastic bij de sluis… Vissers, bedankt! De schroef wil weer, tuigen maar! Antares – Thanks !!! Sixpacs zijn onderweg 🙂

De baren op, en die waren er. Even op weg naar de start wat inslingeren en wat trim – weinig tijd over! De Albatros kan in deze golven niet ankeren, en een wedstrijdbaan met boeien uitleggen is voor onze vrijwilligers op de Rib ook geen optie. Prima call van de commissie zoals reeds voorspeld op “palaver” – Baan II – vaste boeien en een drijvend stationair startschip. Keurig uitgevoerd ! Startboei Scheveningen, Boei 1 Houtrust BB, Boei 2 Drain-West BB, Boei 3 Houtrust BB en Finish bij Albatros! Klaaarrr voor de start.

Zijspegel 16

Onze keuze was om rustig vanaf de pin naar het startschip te komen met de stroom mee. Het veld lag verder boven het startschip en indringers lagen op de loer en close starting is dit soort golven, tegen de stroom geen pretje… Relaxed op snelheid, iets onder het veld weg. De Griel, IJsvogel en de Rosetta kwamen ook mooi iets boven ons uit de lijn. Gas op die lollie en Rock & Roll in de golven. We lopen onder goed en lijken vrij te komen voor stuurboord. Rosetta gaat weg als laatste, wij mee. En dan toch close voor de Rosetta langs in de tweede klap (zie foto).

ijspegel 1

De sterk gezeilde Rosetta pakt de laatste slag en gaat 1 om de Houttrust. Top Spinnaker, or not to Spinnaker in dikke golven met 20+ knotsen…..  Zowel de Rosetta als de Redan kijken elkaar diep in de ogen… Chicken? No Way !! En daar gingen we. Viel nog mee, maar oh oh Den Haag…. Lekker zo’n golf op je spiegel en daar ga je! Je leeft weer en de adrealine raast weer door je aderen, de bilspleet op strak ! En natuurlijk een dikke Smile 🙂

Zijspegel 18

ros

Bij de onderboei gaan we net voor de Rosetta, die schurend binnen onze lijn net achter ons om de ton gaat… Een mooi duel kondigt zich aan. Wij wat knijpen om de Rosetta “vuil” te krijgen. De Rosetta dus weg naar BB (links). Wij effe wachten en mee – gas er op ! Dat gaat goed! De Rosetta de SB(rechts) slag in, wij er voor en mee! De Rosetta weer terug naar BB …. En VOOR ons langs !!!  En wij gaan langer door …… klappen naar BB en ruim weg bij de Rosetta – goede shift ! En ruim voor de Rosetta voor de tweede maal om de Houtrust.

ijspegel 4

Hopla – Spi er op en op naar de finish – de marge lijkt kwa handicap OK – het zonnetje schijnt zowaar even…. En vroemmmmm met de Spi! Dan opeens heel veel zon en blauwe lucht! Opklaring? Nee, Spi weg en gescheurd!!! Na 4 jaar trouwe dienst, menig succes en soms ook als zakdoek voor de tranen lijkt het dat we van onze Spi afscheid moeten nemen. Dokter Martin Baas gaat nog een reanimatie bekijken …. Wij houden ons hart vast….. Want wat doet de Rosetta ! Die scheuren lekker door met Spi! Wij zijn aan het puinruimen maar zetten snel een buitenlijntje (tweaker) op de genua . Nog steeds dik door de 10 knopen! De Rosetta “gets carried away … a little bit…” klokt wel een hele gave 16+ knts… maar zeilt iets te ver om, en moet het laatste stukje tegenstroom. Mooi detail is dat de Ijsvogel (Maxi 1300 werkelijk aan komt spuiten onder Genaker. Max snelheid gemeten (meters en GPS ) boven de 20 knopen !. We finishen met line honours en een eerste plaats. Heftige race , grote verschillen in gecorrigeerde tijd.  10 man uit, 10 man thuis en 1 Spi in het ziekenhuis….

watersporters 5

Uitstekende After-Sail bij At Sea en gezelligheid! Stokbroodjes, kaasjes biertje etc  en allemaal blijde gezichten!

Prachtige dag zeilen ! Hier doe je het voor! Helaas met onze spi ook bij andere schepen toch wat schade en helaas ook een mast. De Panther had die pech en weet keurig schip thuis te brengen en schade te beperken! Doet ons ook weer even achter de oren krabben rond de krachten die loskomen in zulke golven!

ZZ ijspegel 2

watersporters 3

Snel weer de focus op de volgende IJspegel over 2 weken, Lessen leren  en op naar de volgende ijspegel en weer genieten van de mooiste sport!

Nog even een pluim voor de organisatie: Uitslagen, verslag en Foto’s binnen 24 uur on line. Perfecte geimproviseerde  Up / Down baan via bestaande boeien en super gezellige aftersail 🙂

YIGGhAAAH!!ijspegel 8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: