Zuiderzeeweek en het verjaardagsfeest

22 Sep

Verslag Zuiderzeeweek 2013 – 21-22 september.

Is Team Redan tweede geworden op de Zuiderzeeweek na een openingsdag met een serie 1-3-1 ? Nee, niets van dat alles! Na een bloedstollende zondag stonden er weer twee paaltes op het scorebord en dat betekent dat Team Redan voor de 2e keer op rij de Zuiderzeeweek(end) wint en ook het ORC-Jaarklassement voor de 2e keer op rij binnen heeft gesleept. De verbondsbezem blijft in bezit van Team Redan.

ZDSC_1974                                        Foto: Uitreiking Verbondsbezem 2012 (c) Noordzeeclub

Het geheime wapen van Team Redan in onderstaande video in 1 zin:

Het verslag van de gebeurtenissen dit weekeinde:
 

Zaterdag kan de hele bemanning die arriveert en de delivery crew die nog op de boot was zich traditioneel versterken met de familiekan koffie uit Nijkerk ! Vastigheidjes moet je waarderen en er in houden. Hein is jarig en dus is de druk maximaal om voor Hein een fijne dag neer te zetten. De wind is tussen de 8-10 knotsen Zuid – ZuidWest met maxima tot 13 knopen. Draai = westelijk. Bij de bemanning ontbreken een paar vaste waarden en dus zijn de kaarten opnieuw geschud, maar de routine laat dit toe.

Race 1 – We hebben nog even gevraagd of de traitionele Hoorn-Startlijn niet errug krap was ( 70 meter voor 9 boten van elk 10+), maar het RC gaat voor de spanning. Start was redelijk, half-hard onderin weg bij de pin en vrij met hoge snelheid. In eerste rak weten we vrij te lopen en stuurboord kunnen we voor het veld langs. Nummer 1 om de bovenboei, met prima trim omlaag, windbaan gepakt aan de bovenkant en extra winst. De rest was bezeild en konden we enkel zelf dingen fout doen, waar ook weer de waarde van het team uit komt. Als er een fout dreigt, corrigeert het team. Eerste plek met Line-Honors.

ZsIMG_1288                                                         Foto: Archief Team Redan

Race 2 – Dezelfde wind, iets al naar West. We lijnen de boot op voor de start en kruipen wat hoger vanwege de kleine lengte van de lijn. De Squiffy ziet haar kans en “Hooked” ons ( America’s Cup kijken voor diegene die zich afvraagt wat dat betekent) – profi duwen ze ons dus ook omhoog en op 10 sec voor start weten we dat we vals zijn… Direct draaien dus, afboeken en terug door de lijn ! Gelukkig waren ook concurrenten Xposure en Griel te vroeg. Toch nog als 2e om de bovenboei.  Mooie race vervolgens met weinig positie schade, echter de ORC-2 top is dermate close dat een 1 of 2 dan niet meer haalbaar is. De Squiffy voer een perfecte race en pakte een mooie 1e plek.Funx was ook goed weg en werd 2e.  Redan 3e na  correctie (bekende oneliner aan boord ‘hoe goed vaar je je slechtste wedstrijd?’.

Race 3 – De start met wat meer marge aangelegd. Vlak voor de start nog een America’s Cup waardig duel met de Xposure XP33. Zij eronder, wegdraaien en terug en zij erboven en wij eronder hard weg over de pin ! Prima start, goed rak met mooie meterstanden, 1 om de boei en de hele wedstrijd verder niet meer weggegeven. Wat betekent dat Trim, Voordek en alle handling super waren !  Nog een close call bij de benedenboei met de Xposure die uiteindelijk 0,X seconde achter ons eindigen.   Tijd voor een feestje want Hein is jarig en met 1-3-1 heb je het dagklassement !!! Lang zal Hein leven !!!

Boot in de feestelijke slingers, 15 kilo finishbier naar buiten en zingen maar. Dank aan vele boten op de terugweg die dat allemaal direct aanvoelen, oppakken en ook het Lang zal ie leven volmondig inzetten. De lijst is hier te lang om namen te noemen, maar Hein was dermate ontroerd dat de Kleenex nu schoon op is aan boord !

Zondag – uw schrijver heeft een zwart gat wat er verder gebeurd is. Bij aankomst bij de Redan om 8.17 scherp ruikt het binnen de boot appeltjesfris met een vleugje ….. tarrels? In ieder geval een vrolijk welkom en iedereen is op ! Ontbijt, helaas geen koffiekan. Een van de bemanningsleden strandt in Enkhuizen met autopech…. Een duits merk beginnend met een M – inzendingen naar onze blog-master sturen. Dat is dan even min 1 en met de andere nieuwe en vaste waarden even weer het deck shuffelen. Nieuwe line-up  en daar gaan we weer ! Hein is trouwens ook prima door zijn verjaardag gekomen. Water op, even inslingeren met nieuw voordek. Klaar! Het lijkt trouwens iets mistig, dat is nog niet verder vastgesteld of dat aan ons lag, of het weer …  9-10 knotsen wind uit WZW en wandelend naar West Noord over de dag.

Race 1 –  Standaard aanleg op de startlijn zou je zeggen. Wel goed snel laag, maar rest van concurrenten zitten lekker hoog ! Duurt dus heeeel lang voor we stuurboord mee kunnen met het veld – errug laat. De Xposure komt wel vrij als 1 over de eerste boei. Wij zitten er krap achter, maar de Griel heeft ook prima geinvesteerd en die komen we (te) close tegen bij de bovenboei over bakboord. Lang verhaal kort, wij knijpen als een kat in het duister tussen de Griel en de boei. Kwestie van een bierkratje, bierblikje… kan je lang over praten in of buiten een protestkamer. Achteraf, geen schade, genoten van close-racing en klaar ! 2 om de bovenboei, de Xposure geeft haar eerste plek niet weg, echter op handicap komen ze net niet ver genoeg van de Redan vandaan – 20 seconcen ! Een paaltje ! Wat zeker nog het vermelden waard is dat in het tweede Spi-rak er bij het hijsen van de spi een “klik” gehoord wordt. Wat blijkt – de spi zit vast boven in de mast en kan (wel of) niet gestreken worden. Gelukkig hebben wij “Beany-man” in de crew en die kan, zodra hij zijn Beany-Broekje aan heeft in slechts 15 seconden op 19 meter hoog in de mast zitten…… Bluf? Zo is gebleken van niet! Val vrij, Beany terug, genua op, spi down, iets te ruim om de onderboei…. Maar vrijwel niks verloren ! What a Team, What a Recovery !

zuiderzee

Race 2 – wat dus niet mag gebeuren is een valse start, of de vernieling in gaan. Alternatieve start dus, van bovenaf er in met als enige doel vrij te blijven en in klassement de tegenstand te kunnen kiezen met dominatie. Even een cluster-Fje door een tegenstander op de lijn, maar om het startschip stuurboord weg, kolen op het vuur. De windshift en druk goed en 1 om de bovenboei! Die ruimte heeft onze downwind trim genoeg aan – perfect rak, ook weer de shifts goed. De rest is dan historie ! Een paaltje waar we nog even wat close-roundings geoefend hebben met de ORC-3 die we tegenkwamen.

ZZ954781_192169187606068_1382164898_n

                                                             Foto: Archief Team Redan

Prachtig weekeinde zeilen ! Prima dat het wedstrijdcommittee de input van Zaterdag ter harte heeft genomen en de banen verder buiten de wiervelden van Hoorn heeft gelegd. Een aanrader voor komen de jaren want weinig boten hebben een grasmaaier aan boord en zeker de ORC-1 met 2 meter plus kielen. De Zuiderzeeweek is een vaste waarde, het voortbestaan is zekerder als de garantie er is dat de banen geen grasmaaier vereisen vanwege wier ! Helaas maait de overheid wat minder in de crisis…

De bottom-line – WIJ ZIJN DOOR HET DOLLE !!!!!  Eerst de ONK – Wimpel op de Flevo, nu ook de doelstelling om de ORC-bezem voor het jaarklassement als eerste te prolongeren !!!  Dat was een zware klus met de geduchte tegenstand van de Xposure, de Griel, de Squiffy en FunX. De ORC-2 klasse was, is en blijft een van de mooiste velden om in te varen in Nederland. De tegenstand is sterk en verslappen is geen optie. De gezelligheid en het respect zijn ongekend !

De Redan is op dit moment in Medemblik voor wat herstel en verbetering door Rake Rigging, daarna gaat ze waarschijnlijk rechtsreeks naar Scheveningen voor de IJspegels 2013-2014.

Hoe we ons nu voelen?  YIGHHAAAAH !!!

Dyneema Rake Lancelin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: