Drie is een trend – verslag NSR 2013

24 May

Na een enerverende re-delivery van Stellendam  naar Scheveningen met 20kntosen noordoost tegen de stroom en dit keer een mistvrije oversteek van de maasvlakte ligt de Redan op vrijdagochtend spik en span klaar voor de Yeoman Challenge 2013 Inshores. Totaal staan er 15 ORC 2 boten op de lijst. De Griel is al lekker ingeslingerd en in de juiste stemming na een goede oversteek, de Xposure een schip met duidelijke ambities en de Triple J heeft na de VUR iets recht te zetten.

Vrijdagochtend is de hele crew rond 9.00 compleet en gaan we het water op om een aantal trimzaken en handeling nog door te nemen. Het weerbericht is niet optimaal, nattigheid, maar er staat een lekkere 18 knopen wind (4 BFT). De genua drie er op ( daar is het cijfer 3 weer J ) aangezien we daar met de trim nog wat te puzzelen hebben. Alle loopt lekker na een korte tijd en de stemming zit er lekker in! Rusten,relaxen, eten en wachten op de start. Er staan twee races op het programma – Up & Down met gate. Windje zakt iets in dus even een Genua wissel en off we go ! De eerste race komen we niet goed uit de start bijde RC boot, de Griel duikt in de laatste minuut onder ons en we komen in de tang. We herstellen zo snel mogelijk vanuit de achterhoede, pikken aan op kopgroep die geen krimp geven en dat is dan een vijfje. Griel met Nic Bol doen het prima en ook de andere concurrenten. Tweede race starten naar de Pin en niet echt lekker van de lijn geknald. Herstellen, aanpikken ( Ubung macht die Meister), maar de kopgroep is onverbiddelijk en geeft vrijwel niks weg. Een 4, maar… stijgende lijn zegt de optimist dan.

17-5-2013 21-58-16

Een gezellige avond op de NSR kade die alles wederom prima geregeld hebben tot en met een grote tent voor regen. Hapjes, Drankjes, Muziek en een goed gezelschap van zeilvrienden en vriendinnen.

alle foto’s op: http://www.flickr.com/photos/teamredan/sets/72157633628468071/

Dag twee – 3 races Up & Down. Iedereen fris en fruitig in de ochtend aanwezig. Het voordek arriveert met de familiekan met koffie en daar gaan we weer ! Lekkere bries, droger weer en een beloofde zon voor de dagafsluiting. In de races trainen door met de starts. Dat knallen en wegscheuren wordt steeds duidelijker. Herstellen van kleine foutjes is geen probleem meer. Rest enkel de concurrentie en het maximale uit de boot halen. De resultaten een 3, 4 en een 3. Het gaat om secondes in de verschillen dus we zitten er aan te komen. Alles gaat soepeler draaien. Opgewekt naar de haven, want daar staat (of hangt) een Champagneborrel aan de steiger ! Met als hoofact – ons formele en feestelijke afscheid van Gerhard na vele verdienstelijke en vrolijke jaren op de Redan !

Flip NSR11 ZAT 083

                                        Gerhard in actie tijdens NSR 2011

De ceremoniemeester heeft wat Woofers en Waffers geregeld, een nestje bubbelflessen hangt al aan de steiger in de koeling en voor de food-fight zijn er tonnen borrelnoten ! Alle oranje vlaggetjes die we hebben in de mast en….. jawel, als vliegen op de stroop ! Binnen No-Time is onze waterlijn een onderwaterlijn, gonst het van de goede gesprekken en bulderende de schaterlachen door de haven onder de steady-beats van de muziek. Onegeveer 50 gasren en ca 20 flessen maken het een onvergetelijk feestje. Het is zelfs stil aan de overkant (de kade). Gerhard wordt feestelijk gehuldigd en krijgt een 70×50 canvaszeiltje voor thuis en mag vervolgens aan iedereen uitleggen wat nu precies al zijn uitspraken inhouden die op de uitgedeelde “Gerhard’s Bullshit Bingokaart” staan.  Bijvoorbeeld “langzaam is snel”, ”‘header is goed: doorvaren ! “ en “je laat een knoop liggen”.  Zijn bijnaam was “kakelende achterstag” zoveel woorden kwamen er per seconde soms voorbij voor de rest van de crew.  Geweldig feestje, Big Smiles, Gerhard Bedankt ! Zonder jou had Team Redan niet op het het huidige nivo gestaan.

Z978037_10151422444963144_557237486_o

Zondag – dag 3 ! Fijne bries, schraal zonnetje. Allemaal weer fris en fruitig op de steiger omdat relativeren ook een kunst is – het kan altijd slechter…..  Een heerlijke startdag. Tot drie keer toe knallen we van de lijn af na wat rock&roll aan de Pin. Rakje doorzetten en dan over stuurboord er voor langs. Lekker gevoel! De eerste race wordt een paaltje, de tweede een 2, wel line-honors maar zoals gezegd de concurrentie is scherp.  De derde, alles okidoki tot de eerste onderboei. Bij de gate komen we goed ten opzicht van de griel en in al ons enthousiasme rammen we de boei volledig…. Rondje voor de zaak en de boei als nog even echt ronden… 4e plek uiteindelijk en gedeeld derde met de Xposure overall in het klassement. 1 dag te gaan nog met een medium distance.

Z19-5-2013 20-59-59R

In de haven een goed gevoel. Lekker gevaren en weer een mooi NSR Feest voor de boeg met Frans Sluyters in de hoofdrol !  Het dak gaat er weer af, Frans laat zijn stembanden nog een lekker knallen scheurenen schuren ! Na meer dan 20 jaar de stuwende kracht geweest te zijn achter de NSR en deze elk jaar weer bijeen te krijgen en gezellig te maken komt er voor Frans het moment van afscheid. Op je afscheid merk je pas vaak hoe zeer je gewaardeerd wordt ! Frans zijn afscheid was groots, luid, gezellig en een dolle boel. End it with a BANG ! Frans, hartstikke bedankt voor heel veel jaren plezier. Het ga je goed en we zien je op het water of de kade !!!

Maandag – wasdag ! Geen wind, wel droog, en geen mist ! Toch het water op en wachten bij het moederschip van de RC de TOGO ! Daar kan je altijd op rekenen ! En wachten, en een rondje, een tukje, een koffie, een grap,  de FunX die het (wijs) voor gezien houdt, een….briesje? Ja, zowaar ! Zeilen er op, boeien er in, procedure in gang, eerste start, de lijn blijft vol want niemand gaat echt vooruit. Tweede start, het wordt dringen op en na de startlijn, wij in de procedure…. Draai te veel en verkeerdom en we liggen voor anker achter de lijn…… Toeter ! en we kunnen naar huis, alles er uit !

Op basis van puntensysteem is onze gedeelde derde, uiteindelijk een vierde omdat de Xposure meer eentjes heeft gehaald. De Triple J heeft de VUR rechtgezet met een eerste plaats via eem mooie constante serie, de Griel zit er prachtig bij met een tweede plaats! Gefeliciteerd!  Wij hebben een mooie NSR gehad. Mooi zeilen, hoop spanning en goede concurrentie !  De serie was redelijk constant, de secondes gaan we overbruggen in de leercurve!  Volgende race: De Almere Regatta 1 en 2 juni.

zzz20-5-2013 20-57-13

Hieronder een analyse van Yeoman:

analyse 1

analyse 2

En als afsluiter nog een opmerkelijke Duitse U-boot met de naam Griel die we tegenkwamen op de zondag 😉

ZZZ21-5-2013 13-25-14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: