Hainan Regatta: Verslag bewogen long distance

27 Mar

Verslag 150 NM offshore inclusief media man on board ;-).

Korte videoimpressie incl bezoek aan de Burgemeester van Haikou (sponsor)

 

 

Goede start de dames net iets beter de Russen onder ons. De overige drie boten op een kluit bij de onderton. We werden gedwongen door de Russen om naar de dames te sturen. Omdat we geen loef duel wilden zijn we weggegepen. De keuze was nu boven of onder een groot eiland langs. We kozen voor bovenlangs. Helaas stond daar niet echt veel wind meer. We verloren een paar mijl hierdoor. Enfin nog zon 150 te gaan. Nu de lange stuurboordslag naar het land. Team Volga had inmiddels een stevige voorsprong.Team Hingst koos ook voor de land slag. We konden mooi zien of dat goed uitpakte. En inderdaad de Lingshui ging er vandoor als een haas.

AA25-3-2013 6-50-20

Voor ons echter pakte het anders uit. We hebben daar een uur of twee liggen wachten op wind. Uiteindelijk was de wind er maar Team Volga en Martin waren al bijna aan de horizon verdwenen. Team Aloha (de dames) had gekozen voor onder het eiland door te zeilen en dat had goed uitgepakt. Ook die lagen behoorlijk voor. Kortom nog 130 mijl te gaan en we lagen vet en na laatste. Langzaam nam de wind toe. Van 3 knopen naar 4 naar 5 tot we op een gegeven ogenblik 18 tot 22 knopen hadden. De boot had een snelheid van 9. Knopen soms even 10 en dat al een paar uur. Dat schoot lekker op. Inmiddels was het nacht.Het shiften van teams ging goed. Nu op de twee Peters Hein en Sander. In hun kooi lagen Joris Bas Hans en Gijs. Het was allemaal te mooi om waar te zijn. En ja hoor….Pang daar kwam genaker omlaag. De val was gebroken (zoals ook bij andere teams bleek achteraf). Iedereen aan dek en vissen maar. Genua uit en overleg wat te doen.  Na wat geexperimenteer met de kraanlijn besloten om de genua te strijken en met die val verder te gaan. Een moeilijke beslissing mede omdat dan de genaker zonder genua in volle wind gehezen moet worden en omdat de genua een heel vervelende sleuf heeft om te hijsen. En dat moet gedaan worden met een flinke zee en in het donker

AAAIMG-20130326-WA0003

Na 55 minuten stond de genaker er weer op en gingen we er weer als een relatieve raket vandoor. Tijd om te gijpen. Geen punt wat dat truukje hebben we inmiddels ook met een genaker onder de knie. Nu kwamen de golven wat vervelender binnen. Na een uur bikkelen met snelheden tussen 10 en 11 knts (jawel met de snacks op de kuiptafel) moesten we de koers iets verleggen. De Genakker had zijn werk gedaan en de genua kon er weer op. Wat een klus was dat. Alle hens aan dek dus. Na 25 minuten klooien was die eindelijk gehesen De koers iets hoger en op naar het volgende waypoint. Hard werken voor Team 2 Joris, Gijs, Bas en Hans. De wind was aan het afnemen het werd minder en minder. Ondertussen was het weer tijd voor een wisseling van de wacht. Na een poosje was het tijd om de posities door te geven. Team Volga en Team hingst lagen dik 20 NM voor. Dat was ff slikken maar de andere 3 boten lagen ongeveer dezelfde afstand achter ons. Nog 50 NM te gaan. De wind zakte verder den verder, we maakten een lange klap (2 uur) naar de kant. We werden af en toe achteruit gezet door de stroming.

B27-3-2013 16-16-33

Terug klappen en koers waypoint nu, in de verte doemden zeilen op . wie waren het ??  De achterliggende groep. Werd vrij snel duidelijk dat we laatste lagen. Knokken voor onze eer nu: Bij waypoint 2 zetten we de inhaalrace in. De eerste was na 3 mijl al ingehaald en nummer 2 3 uur later. De dames lagen ver voor maar knokken zullen we. Een flinke header (winddraaing waardoor je lager moet sturen)  Wij metten overstag en de boot voor ons voer door, een half uur later tackten we terug na weer een shift enja hoor we liepen hoger in deze windzone. Zal het lukken? Nog 10 mile (18 km) te gaan. Langzaam viel de duisternis in.

BIMG_0016                                          Team Redan media MAN

O wa is dit spannend. Concentratie houden, de 2 wacht teams werken perfect. Wel heel veel (onverlichte) vissers om ons heen.  Zoeken naar de verlichting van de andere boot. En yes : onder ons maar we zijn er nog niet voorbij. Plotseling weer een shift, tacken dus en een uur later weer terug. We naderen de finish met heel weinig wind. Nog ca 2 uur te gaan. De dames zijn blijkbaar ook overstag want aan bakboord doemde langzaam een groen lampje op. Zoals het er nu uitzag zouden ze net voorlangs gaan, maar toen de grap van de eeuw: Het waren niet de dames maar Team Hingst (de nummer 1 in klassement). WOW dat hadden we niet kunnen dromen. Zit er toch nog een goede klassering in. De finish was nog niet bezeild en we matchracen (na een tocht van 34 uur) naar de finish. De wind viel helemaal weg en we lagen stil. Konden geen kant meer op. Eindelijk een zuchtje en de laatste slag naar de finish. We finishen uiteindelijk 1 minuut voor Team Hingst.

Achteraf bleek een 3e plaats.  De Russen (Volga) en Aziaten waren voor ons gefinished.

Naschrift: uitslagen vandaag zijn ook bekend. Team Redan 2e vandaag en een gedeelde 2e plaats overall. Morgen de 2e long distance, alles ligt nog open.

BIMG_0017

Overall standing

Boot Points
Linghui (Martin Hingst) 6
Haikou (Team Redan) 8
Danzhou (Team Volga) 8
Sanya 11
Aloha (de dames) 13
Wanning 17

all pica’s on flickr : http://www.flickr.com/photos/teamredan/sets/72157633039674251/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: