IJspegel 10 februari 2013: Koud en Lekker

11 Feb

Video:

 

Zo zit je voor de kachel zaterdag tijdens de sneeuw en zo zit je zondagochtend in de auto op weg naar Scheveningen terwijl de sneeuwruimers de baan vrij maken. Helaas komen deze mannen niet tot in de haven want dan hadden ze onze boot ook even mee mogen nemen. Zo sereen onder een bedje van sneeuw lag ze er in de ochtend bij. Even bezempjes bij de buren geleend, flink wat putsen zout water eroverheen en schuiven en krabben maar. De laatste gladheid wordt bezworen met een pak zout. De naam IJspegel komt volledig tot haar recht.

IJSPEGEL 10-1

Zodra het enigszins veilig was in de gangboorden de boot snel los en het zonnetje in voor de laatste korstjes. IJspegel 10-2 kan beginnen. De wind is voorspeld uit zuid-oost en zal tussen de 15-20 knotsen zijn en aanwakkerend in de middag met een draai naar oost. Het water laag en kenterend rond lunchtijd. Snel wat inslingeren na een warme kop koffie. Spi er op en bij de eerste gijpjes schiet de Aluminium beschermstrip van de Tuff-Luff en hatsikidee een “kijkluikje”in de spi. Spi maar snel de brievenbus in en dan eens kijken of dat fileermesje (op 3,5 meter hoogte) van de stag te verwijderen is. Mark H en Peter doen een paar geweldige circus-acts op de preekstoel, maar helaas… Lengte is altijd relevant …. Met de pikhaak vervolgens de restanten er af….. en Hein zei nog zo dat het binnenboord moest blijven…. Daar ging ons eerste dingetje naar de bodem…

Ijspegel 10 -5

Nog even aan de wind vervolgens de trim ingeregeld. Genua keuze was makkelijk aangezien de G2 nog in de kofferbak in Naarden lag. Hoogte goed, snelheid goed, tweede Spi aangeslagen…. Holiday on Ice kan los! De eerste start prima van onderen uit de pin omhoog en over BB de lijn in aangezien de stroom oostelijk stond. Mooie start, vrij weg met wat kolen in de kachel…. General Recall. OK, dan nog een keer en dat werkte weer goed. Van onderen naar boven werken en op BB er in en meer kolen op het vuur. Even stukje met de Griel opgevaren, de pin was gunstig. Wachten tot een paar fans draaiden en de baren op ! Bij de bovenboei met twee klappen draaien we pal voor de Triple terwijl de Hawkeye en Baraka net draaien. De boei om en in de hoist hebben we een ‘zandlopertje’ die snel verholpen wordt. Triple net weg, rest er goed achter. Tot 200 meter voor de boei gaat het dan prima en daar volgen beslissingen in een soort poolse landdag elkaar snel op. Resultaat we gaan door de gijp met alles in de kluts om de benedenboei…. En laten daar dus een goede positie overboord gaan en liggen. Enige onrust, lijnen en Genua niet vrij en vier boten achter ons varen over ons heen.

Ijspegel 10-2        foto: Leo Eggink | ijspegeltrophy.nl

Niet getreurd, alles vrij en de achtervolging ingezet. Weer kolen op het vuur en bij de bovenboei is de schade redelijk beperkt zij het dat de kopgroep los is. Lekker op de bovenboei en Spi er op. Nog meer kolen en we lopen verder bij. De onderboei en de aanloop waren echter vandaag niet ons ding en wederom scheren we hard weg en gaan er weer veel meters overboord. Story of the Day ! Maar….. sneller dan de vorige onderboei zullen we dan maar positief opmerken….

Dan volgt er een prima kruisrak de zee in waar de stroom minder hinder gaf en een klap naar de kust waar de lift ons bij de boei als een geschenkje in de fok valt. Paar schepen teruggepakt, maar de kopgroep is onbereikbaar na twee slippertjes.

Mocht iemand de komende week nog bij de positie van de onderboei komen dan graag onze wedstrijd even uit het water vissen die we daar hebben laten liggen. Er moeten twee rondingen ronddrijven….

Ijspegel 10-3

De moraal is goed, het verhaal simpel. Met een nieuwe samenstelling in de crew moeten we nog iets verder op elkaar inspelen en met name de communicatie moet duidelijker.. Vandaag waren het de onderboeien en de approach en dat gaan we ook scherper krijgen. De snelheden waren prima, de start, bovenboeien en kruisrakken dito. De klasse is gewoon zo goed geworden dat je geen steken mag laten vallen en dat is alleen maar mooi ! Een paar minuten en tientallen seconden op de handicaps. Triple P gefeliciteerd! Nitro heeft de kiel ook goed vastzitten zo te zien en de Griel een prima pot !

Over twee weken gaan we weer en dan ook weer volle bak ! Dan zien we jullie niet alleen bij de bovenboei, maar zeker bij de onderboei !

Over een week of 5 hebben we teambuilding event ingelast. Team Redan gaat met 8 man 12 dagen knallen in China tijdens de International Tour of Hainan Regatta. Witte stranden, palmbomen en een azuurblauwe Zuid-Chinese zee J)))

IJSpegel 10-4

http://www.hnoceanrace.com/eg/

Yighaaah !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: