**Verslag tweede IJspegel 2012**

29 Oct

De klok is een uurtje terug gezet vannacht dus iedereen was keurig op tijd. De zeilen werden aangeslagen. Een matig windje bij het verlaten van de haven 12-15 knopen.Genua twee er op dus. Echter de voorspelling was toenemende wind in de middag dus ook de genua 3 werd gecontroleerd zodat die klaar was voor een eventuele wissel mocht dat nodig zijn.

De rolverdeling als volgt vandaag: Hein stuur, Mark V (trouwdag gefeliciteerd en gewoon aanwezig. Wat is die man goed!) grootschoot, Feike pit, Koen mast, Gijs genua/spi, Peter de N voordek, Pim human pole/liertijger/genua2, Mark H familielunch, Gerhard kasteel, Peter N Hangover, Ton verpleging, Hans ziekenboeg. Karel van Hellemond vaart in de top van het Finn circuit (oa Zweeds kampioen, Finn competitie kampioen 2010 etc etc) en doet deze race de tactiek.

Daar we nieuwe krachten aan boord hadden en er een flinke positie-shuffle-stoelendans heeft plaatsgevonden was het zaak even wat spinaker handelingen en overstagen te oefenen. Dat was maar goed ook. De eerste overstagen leken echt nergens op. Maar na een tack of wat hadden we deze handeling weer onder de knie. De Spi ging als vanouds. Perfecte gijpen helemaal top. Tijd om ons te melden bij het startschip voor de eerste race.Het miezerende buitje trok weg dus jippiee het genieten en racen kon beginnen.

EERSTE RACE – De eerste race bestond uit twee up down rondjes. Nog steeds 12-15 knopen op de klokken dus de (genua) twee is een prima optie. We vielen praktisch in het starschot maar met net iets te weinig snelheid. Helaas zaten we aan het pin end. De wind schift maar de overstag kon niet gemaakt worden. Dat zou betekenen dat we achter het hele veld om moesten. Geen optie voor nu helaas. Gewoon uitzitten en hopen dat onze concurrenten het ook in de gaten kregen.

De Baraka ging er als een speer vandoor, maar dat moet ook met zo Ker40. De Triplel P zat er ook goed bij even als team Griel die net iets onder ons lagen. Kortom dit wordt een potje om van te smullen.

De stemming aan boord was top. Er werd goed gecommuniceerd en alles liep soepel. De eerste spi hoist ging ook naar wens. In een keer in de top. De genua ging netjes vlot omlaag. Mooi momentje om even wat kiekjes voor het thuisfront te schieten. Bij de benedenboei kon je toch wel merken dat er wisselingen waren aan boord. De spi kwam haperend naar beneden. De beneden ton ronding was dan ook eentje van de categorie niet verder vertellen. Goed niet zeuren en hup kruisen naar de boventon. Hein stuurde de Redan door de golven alsof ze er niet waren. De tacks waren ok. De wind nam ondertussen gestaag toe. Altijd lastig met stroming het peilen van de boven boei Dit keer prima gedaan. Geen meter overzeilt en weer een prima hoist.

En toen… de pech. Tijdens de gijp bleef de sheet achter de spi boom hangen. Met als uiteindelijk gevolg was dat de spi heerlijk om de voorstag krulde. Wel drie of vier slagen pffffff. Met geen mogelijkheid kregen we de spie weer open. Het was nog een halve mijl naar de finish. Dus besloten we om met een derde spi naar de finish te kruipen. Team Griel kwam aandenderen aan bakboord. Taxation aan stuurboord. Aan boord bij ons werden laarzen opgevreten.

We haalden het nog nipt voor de Griel de finish dan. Maar nu? De spi zat immers nog vast om de voorstag. Iemand omhoog? Er stond een flinke zee en de wind nam toe. Dus dat is echt geen pretje om de mast in te gaan. Eerst maar eens wat afvallen om wat druk uit de spi te halen. Tot onze grote verbazing rolde de spi zich daarna probleemloos van de voorstag. Zo konden we de boel zonder schade (behalve emotionele) binnen halen. Kortom de jibes gingen goed, op de laatste na….. Motto: Start steering your Jibe, and never go back ! Resultaat een 3e plaats !

Direct besloten om de genua te wisselen. Het was te veel voor de grote twee en zijn kleinere gelatte broertje 3 werd op dek getoverd. Een hele snelle snack en hoppa daar ging het fluitje van de Albatros al weer.

TWEEDE RACE – Drie ronden stonden op het program. De wind was toegenomen 15-20+ knopen nu op de klokken. De 3 kwam wat laat omhoog. en daarmee de concentratie op de lijn en positie iets aan stress onderhevig. Ook de “trim-run” schoot er bij in. Start bij de RC-boot, late draai in de drukte en ca. 20 sec te laat, maar wel zo vrij als een vogeltje en daar houdt de  Redan wel van – Plank gas! Weg naar stuurboord en de zee op. Rechts was de goede kant, was al in de shift aangegeven.

Strak 3 om de boventon, veld op onze spiegel – start dus goed gemaakt. Hoists en bovenboeien goed, rustig aan gezien de wind en crewposities. Drops en benedenboeien met de stroom mee een stijgende lijn in progressie. 2x sterk naar de boventon en hard en diep naar beneden (11 SOG) . De voorsprong van de ratingtechnisch zwaardere no 1 en 2 was te overzien dus blaffen met die bak. De start, onderboeien en evt upwind speed/hoogte moeten hier het verschil maken. Uiteindelijk worden we deze race ook 3e (de totaal uitslag laat nog een verkeerd berekende 2e plek zien).

Een lekker dagje zeilen en ook in wisselende samenstelling met een handje minder gewoon lekker meer in de kop !

De genua 2 moet onderin een paar “windgaatjes”geplakt worden en de lichtweer spi-schoten hebben zich weer bewezen. . .25knts met 6 mm Dyneema J. Volgnde keer toch maar even omwisselen voor de heavy als de wind toeneemt.  In het totaal klassement zijn we gestegen van een 6e naar een 2e plek ! Volgende keer de 1e aftrekwedstrijd dus dat kan een aardige verschuiving opleveren  😉

Op naar de volgende ! En Karel hartstikke bedankt man. Hopelijk tot de volgende keer !!

Advertisements

One Response to “**Verslag tweede IJspegel 2012**”

  1. Franca de Leeuw 6 November 2012 at 18:06 #

    Hee boys, well done!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: