Flevorace verslag

24 Aug

Vol verwachting keek Team Redan uit naar de Flevorace, de laatste wedstrijd (Lenco Regatta) was al weer een tijd geleden. Het werd wel weer eens tijd voor en potje knallen in een groot uitdagend veld. De Flevorace is ook nog het NK ORC Noord. Er wordt 3 dagen gevaren: vrijdag een lange baan wedstrijd (score * 1,5), zaterdag  3 korte baan wedstrijden en zondag een middellange baan (score * 1,5).  De lange baan wedstrijden tellen dus exact even zwaar als de korte baan wedstrijden.

Videoverslag:

De voorbereiding was top, alle waarschijnlijke wedstrijdbanen zijn navigatie technisch voorbereid, we hebben een keer getraind (gelukkig met licht weer), de concurrentie is in kaart gebracht etc. We hebben wel wat bemanningswisselingen (Tactiek, Trim en Grootzeil) maar die zijn binnen het team zo optimaal mogelijk ingevuld. Dit jaar starten in ORC2 20 boten, een mooi veld met een aantal bekende concurrenten maar ook een flink aantal onbekenden (er zijn ook 5 boten uit Duitsland bij).

(c) Steven Beers | Onesails | Boatmanagers

De eerste wedstrijd wordt gevaren in 9 – 14 knts wind.  We zijn behoorlijk goed weg, ronden als 3e boot de indewindse boei, vervolgens de spinaker  erop en na een mooi spirak ronden we als 1e de benedenboei. In het 2e kruisrak zitten we aan de verkeerde kant van de baan en komen we tegelijk met de Griel en de Expecto bij de boei. Vanaf dat moment krijgen we de boot niet helemaal aan de praat. Uiteindelijk resultaat een 5e plaats.

Zaterdag zijn 2 van de 3 geplande korte baan wedstrijden gevaren. De 1e wedstrijd ging als vanouds, het waaide weer zo’n 12 knts, temperatuur 25’C, wat wil je nog meer ? We zaten dicht bij de Griel en de Expecto en pakken een 2e plaats na de Griel. De Griel is ook een Dehler 39 en die heeft de gang er ondertussen ook goed in !  De 2e wedstrijd bestaat ook weer uit 2 rondes, De 1e ronde gaat erg goed, we ronden als 1e de bovenboei en varen het spinakerrak op ca 8 meter van de Expecto (Team Heiner: zie film). We gijpen beiden op dezelfde seconde  en zijn vlak na de Expecto bij de benedenboei. Op rating liggen we 1. De Expecto gaat naar links en wij, wij gaan naar rechts (zucht). We hadden aan de rechterkant meer wind gezien, maar die was ondertussen wel weg . . . . De wind zakte eruit en bij de bovenboei zien we de Expecto, de Griel en de Funx voorlangs gaan.   Resultaat  5e.

(c) Steven Beers | Onesails | Boatmanagers

Zondag de middellange baan. Tijdens het palaver werd al aangegeven dat er weinig wind voorspelt wordt. Dit is niet gunstig voor ons (onder in de L rating zitten we niet gunstig) maar . . . zeker ook voor concurrenten Griel en Squiffy die boven ons staan in het klassement is weinig wind niet gunstig. Top 2 is voor ons zeker mogelijk maar zelfs een 1e plek kan nog. De wind shift vlak voor de start waardoor de bootkant gunstiger is, we zitten samen met de hele kluit echter al bij de pin-end. De start was niet best met de Griel onder ons en de X-34 X4FUN boven ons. We moeten erg hoog sturen om vrij te blijven en krijgen de gang er niet goed in. Vervolgens overstag en onder de X-34 door, achter het hele veld langs. Het 2e rak is een halvewinds rak. Een aantal boten besluiten de spinaker te zetten, vaak levert dit meer verlies op dan winst.  De wind neemt steeds meer af en we gaan onder hele lichte omstandigheden het laatste kruisrak in (0-3 knts).

(c) Team Redan | Hagoort Sails |

Na een  flink tijdje dobberen naast de 12.20 en de GFK draait de wint ineens 50’en kan de spi erop. De laatste paar 100 meter gaan met een snelheid van 0,1 – 2 knts. Als we uiteindelijk finishen is al snel bekend dat we de Griel en de Squiffy achter ons hebben maar ook veel concurrenten voor ons: een 9e plek. Na de race stapt de Redan bemanning (op Hein en Peter na ) over op de Griel waar we gastvrij onthaald worden. De Redan gaat direct door naar Medemblik en de Griel naar Enkhuizen voor de prijsuitreiking.

Overall staan we 4e maar de Expecto van Team Heiner trekt zich terug omdat tijdens een controle is gebleken dat de meetbrief niet overeenkwam met de gezeilde configuratie.  Éen van de spinakers was groter dan de grootst gemeten spinakers.  Vandaar dus een 3e plek !

Volgende wedstrijd is de Zuiderzeeweek, oa de Griel en de FunX doen daar ook weer mee dus dat gaat weer een mooie strijd worden.

ps: Rake Rigging heeft een nieuwe webshop: click logo om ff te kieken 😉 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: