Team Redan wint IJspegel 3

19 Nov

Hierbij dan toch een verslag van de IJspegel vorige week. Een sluimerende PC-crash heeft zo’n 20 uur film werk gereset (Volvo Pro-am en film IJspegel 3). Gelukkig is er een back-up dus over 20 uur . . . .

 

IJspegel 3:

Om Ken Read te citeren: “it’s groundhog day” deze ijspegel serie lijkt tot nu toe namelijk erg veel op die van vorig jaar. Zowel het weer als onze uitslagen van de 2 racedagen zijn namelijk hetzelfde als vorig jaar. Ook vandaag zijn de weersomstandigheden weer dezelfde als IJspegel 3 2010. Windkracht 3 a 4, vlak zeetje, niet te koud en zon! We hopen vandaag wel in de uitslagen een trendbreuk te creëren en zo los te breken met vorig jaar 😉

                                               foto: Leo Eggink | ijspegel

Vandaag zijn we met 8 man, van de harde kern zijn Gerhard, Mark V en Koen er niet bij en Mark H en Peter Nuis zijn er voor het eerst sinds 4 maanden weer bij na de geboorte van resp Bas en Jesper. Er wordt weer veel gecarpooled, zo rijdt Hans van de Excape met Mark H en Hein mee.

Zodra we aankomen worden de laatste reparaties uitgevoerd. Er wordt flink bijgepraat en de verse koffie smaakte ook goed. We zijn redelijk op tijd buiten en daar ziem we Delft Challenge trainen met hun M34. Jammer dat ze niet meeracen maar dat komt hopelijk nog bij een volgende ijspegel.

Zodra we buiten zijn blijkt er meer wind dan verwacht (16-18 knts) en de Genua 2 kan naar binnen en de 3 gaat er op. We oefenen een aantal gijpen, drops en hoists en overstag manoeuvres. Er zijn toch een paar mensen lang ‘droog’ geweest, maar de handling loopt meteen voldoende, Er zijn vandaag 21 boten op het water, in onze groep missen we onze geduchte concurrent Rosetta (Radbout zat in de Cariben) en Havoc (Daikin Sailing). In groep 1 start ook de Panther iets onderbemand (5 crew) maar wel met toekomstig Global Ocean Race Rockstar Erik van Vuuren aan boord. (Erik Good Winds !: zie ook http://www.nautique.nl/nieuws/33452-van-vuuren-in-global-ocean-race/)

Race 1:

Bij de start laten we een seconde of 8 liggen maar we zijn wel helemaal vrij en op volle snelheid.. Wat opviel tijdens deze 1e race:

  • Pick a fight: Het is altijd leuk om met andere boten close met elkaar te sparren. Deze race (en ook de volgende) waren dat de Farr30 Triple P en de J-109 Taxation. We zaten continu in een straal van 100 meter van elkaar en het blijkt dat de J-109 aan de wind sneller is dan de Redan maar Downwind pakken we dat terug. De Farr30 is downwind sneller .
  • Roaring-X vaart een stuk beter dan vorig jaar, inschatting is dat ze ca 3 minuten p/u sneller varen. Aan het verslag te lezen zijn ze met de goede dingen bezig dus dat wordt nog oppassen in de toekomst.
  • De Roaring-X kwam er vrij laat achter dat we 3 rondes varen en dropte de spi te laat. De onvermijdelijke grappen aan boord van Redan konden natuurlijk niet uitblijven maar . . . wel met respect ! “Peter: ja,  ze varen altijd achter de Redan aan dus dan hoef je niet na te denken over het aantal ronden”. Tijdens de volgende wedstrijd was de grap in het kruisrak dan ook om te roepen “Drie, 3 rondjes !”
  • De Griel (ook zo’n mooie oude Dehler 39) voer ook erg goed, tijdens de 2e ronde zijn we bewust gaan verdedigen op de Griel (vuile wind, zelfde hoek) aangezien zij toch behoorlijk dicht bij zaten
  • Het nieuwe infuck systeem werkt goed (het gaat niet kapot bij 18 knts zoals de andere 3 versies 😉

Uiteindelijk hadden we tijdens deze race een eerste plaats. Na 70 minuten zeilen 1:46 minuut voorsprong op de nummer 2 (Griel)  en 0,1 seconde daarna de Taxation.

Race 2:

We starten bij het startschip en komen een beetje in de knel met de Griel en achter ons de Triple-P Onze tacticus besluit om vaart te minderen en op de kont van het startschip Albatros af te sturen. Een 11 jarig jongetje begint verschrikt zijn hengel in te draaien want we komen erg dichtbij. De Griel begint in hun enthousiasme te roepen  Maar met de hulp van een beetje stroom tegen komt het goed. De Griel valt dus wij gaan ook weer accelereren. De Triple begint te schreeuwen maar die zijn echt nog een bootlengte verwijderd van rechten. De voordekker ziet vanaf de punt dat de Griel te vroeg omhoog gaat en dat wij nog net goed zitten. (zie fotoserie op de http://ijspegel.com )

De Griel moet terug en wij hebben een hele goede start, op snelheid, hoogte en vrije wind. Ook tijdens deze race loopt het weer soepel, handling gaat goed, rust aan boord. Tijdens het 2e rondje gaan we helemaal rechts uit (kust) terwijl 90% van het veld de zee opzoekt. We komen bij de bovenboei onze gewaardeerde concurrenten Taxation en Triple weer tegen. Aangezien dit snellere boten zijn zit het dus wel weer goed.

In het spi-rak komen we de Antaris in het kruisrak met voorrang tegen, we sturen er net een paar meter onderdoor (zie film)en door naar de Finish. Ook deze race zijn we 1e met een ruime voorsprong van 1:54 op de Taxation

Na de Races:

Terug naar de haven: Peter Nuis  heeft 2 flessen Champagne meegenomen om de geboorte van zijn zoon Jesper met het team te vieren (Peter vaart al 8 jaar mee met Team Redan). De flessen worden uit de koelkast getrokken en de bubbels smaakten goed. Jesper:  alle sterkte en geluk toegewenst !

De borrel en prijsuitreiking waren weer fenomenaal, ik heb loempia’s, Brietjes met toast, bitterballen en asperges met ham onder mijn neus geduuwd. Allemaal vanuit IJspegel/AT SEA Cheers !

Zonnetje:

Via deze weg wil ik nog iemand die er niet bij was in het zonnetje zetten. Onze vaste tacticus en team captain Gerhard was er niet bij deze IJspegel. Bijnaam: “de pratende achterstag”. We hebben als Team Redan zo’n groei doorgemaakt dat we ook zonder Gerhard dit soort prestaties neerzetten en dit is zeker voor een groot deel te danken aan Gerhard. Ondertussen zijn we op weg naar de volgende stap. Nieuwe Hagoort Membraam zeilen (zie: http://www.hagoortsails.nl/race-hightec) vanaf januari 2012. Integratie van software etc

Excape heeft de 1e prijs gewonnen in groep 2. Er zitten dus alleen winnaars in de auto op de weg terug naar huis.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: