Team Redan sailing Pro Am race @ VO70 Puma

6 Nov

“There’s nothing . . . absolutely nothing . . . half so much worth doing as simply messing around in boats”

 En als die boot dan een Volvo Open 70 is tijdens een strijd met 5 andere vo70’s in 25’C zon en windkracht 4 . . .. . . dan kun je ons ophalen van de maan !

Er zijn niet genoeg woorden om te beschrijven wat we hebben meegemaakt dus is het een behoorlijk boek geworden incl  en een aantal statements.

 • “Ken Read: you guys know what it takes to race a boat
 • “Ken Read: you should never step on a VO70 again; it will never be better than this; you are so lucky  :)”
 • “Mark Huizinga: why did you not take the pin end start in the 1th race” ; “Ken: because I did not want to kill anyone” 2th (our race) Ken took pin-end and we won the race J
 • “Tony Mutter: terwijl wij aan het grinden waren: go on!,  go on ! Hey guys: you need skirts ?!?” http://www.puma.com/sailing/athletes/tony-mutter
 • “Ken Read: on a boat your size I would put all instruments in a plastic bag and throw it overboard: you should feel the boat and read the conditions (thank you Fred Imhoff / Jan Bart)”. “Ken Read: Having said that I have to admit that we have everything but really everything on this boat”
 • “Bert Schandevyl: Hey mannen wat gaaf: we gaan zo ff een biertje drinken op het VO-Deck.”
 • “Gerhard aan Mark”: blijven ademen , blijve adhemen, blijjfe aadfhemee na de 8e grinding aktie voor de start ;-)”
 • “Kimo Wortington (General Manager Puma Racing 6 keerAmerica’s Cup veteran)”: “If he tells you THAT, I will have to kill you and throw you overboard”
 • “Ken Read: Do not touch those running backstays: you might lose part of your finger like I did in the last VOR”

 

 

 

Zaterdag 29/10

15:15  Na een voorspoedige reis en een hartverwarmend afscheid van de  vrouw en kids ontmoeten we Sander van DSM Dyneema. Fotootje met de vlag erbij en via een restaurantstop  op naar de Gate.

16:45  Hier ontmoeten we DSM cameraman Dirk samen met zijn camera die we nadat we de prijs hoorden de bijnaam R8 gaven, naar de schitterende Audi. Opeens horen we: ‘zijn jullie van Team Redan?’ En voor je het weet staan we bij te praten met een crew member van XCes (X-35). Hij is ook onderweg naar Alicante om samen met een aantal teamgenoten van een gehuurde boot de VOR van dichtbij te bekijken

19:40  Aankomst Alicante (de buurvrouw in het vliegtuig zei na de landing: “Wat kan die praten he?” Rara over wie ging het? Overal VOR posters en reclame (ze hebben zelfs de Redan Puma movie poster nagemaakt: klik op foto te vergelijken)

22:00: Lekker opgefrist in het perfecte hotel (loopafstand van centrum en haven) en na een mooie wandeling in Spaanse sferen zitten we met zijn vieren in een Tapas restaurant. Geen toerist te zien. Alles in het Spaans en perfect gegeten (doe maar voor 4 personen Tapas / suggestie van de chef : )).

23:30:  Naar de haven en door een fout van de beveiliging staan we ineens op het steiger en op 30 cm van de VO70’s. Ongelofelijk ! Na een kwartier komt de beveiliging en is het feest voorbij.

01:00: Na een oefenrondje op de competitie grinder, een paar biertjes en veel mooie verhalen zoeken we ons bed op 

  Zondag 30/10

07:30:  Wekker: er staat geen spat wind (echt 0 tot 2knts) en het is bewolkt, tsja. . .

09:15:  Melden bij de Puma Club. Ongelofelijk,! Er is een Puma bar, winkel en disco en inclusief de mobiele werkplaats etc. Deze zijn dubbel uitgevoerd. De ene versie staat in Alicante en de andere is al onderweg naar Kaapstad. De medewerkers (verkopers, hostes, barpersoneel etc); reizen ook mee gedurende de hele toer. We worden opgehaald door Anja en gaan naar het VOR Deck

09:30:  Registratie en brandmerken (blauw polsbandje), introductie door VOR CEO, tactische briefing etc. onder het genot van broodjes koffie etc. Er worden 3 races gevaren en wij varen mee tijdens de 2e race. De 1e race maken we van dichtbij mee vanaf de Puma RIB (2 * 350 PK RoARcHH). Tijdens onze race varen er 7 gasten mee. Van de vaste Puma crew mogen er maximaal 6 meevaren (waarvan uiteindelijk 4 van de echte Puma sail crew meevaren).

10:30:  Verzamelen bij de boot en Departure Ceremony: ondertussen is de zon gaan schijnen maar waait het nog steeds niet. Puma watch captain Brad Jackson (http://www.puma.com/sailing/athletes/brad-jackson): “even for this boat there is not enough wind”. VO70 Sanya ligt 2 boten verderop. We lopen er naar toe om Bert Schandevyl een goede reis toe te wensen. We hebben 2 keer met hem gesproken (1 keer voor en 1 keer na de race) en wat een topvent is dat zeg!  Als we teruglopen horen we: “he Redan !”. Blijkt dat 4 crew members van de ORC2 concurrent Stern37 Squiffy op de kade staan.

11:00:  Aan boord van de RIB. De wind is  ondertussen toegenomen van 0-2 naar 1-3 knts ;-( maar . . .  het zonnetje schijnt nog steeds. De RIB wordt bestuurd door de 2 bouwers van de Mar Mostro waaronder Juan Kouyoumdjian (heeft oa ook de ABN AMRO 1 en de First 30 ;((( ontworpen). Verder is ook de General Manager van Puma racing (Kimo) aan boord. We varen naar buiten en . . . verrek . . . het begint te waaien . .

11:30:  Wind 6-10 knts: we wisselen GPS handhelds uit met Puma en roepen naar Ken Read of AUB die fenders van boord af mogen ! Gewicht . . . (zie film). Het begint steeds harder te waaien en de golven beginnen ook op te bouwen..De wedstrijd is geen echte in-wind  up/down. Knik in de schoot heen en reach terug. Twee rondes duur ca 30-40 minuten.

12:00:  Start 1e race: Telefonica is te vroeg maar vaart toch door. Zij zijn gestart bij de pin-end en geven iedereen vuile wind. Puma is gestart aan de andere  (onvoordelige) kant. Op 60 % van het 1e rak komen ze in problemen door de vuile wind. Puma rondt als 4e de bovenboei maar knalt met superieure snelheid naar beneden. Puma creëert buiten de 3 bootslengtes een overlap met Camper en heeft dus recht op ruimte. Vanuit de RIB gaan we helemaal uit ons dak en Ken Read met ons (zie film) Yighaagh! Uiteindelijk wordt Puma 2e tijdens deze 1e race.

12:30:  Transfer: de gasten van race 1 gaan van Puma in de Rib en wij gaan aan boord. Meteen kennismaken en ff snuffelen (het is binnen niet echt luxe). Daarna als jong belegen honden naar de Puma Rock Stars en alle vragen die we hebben afvuren. Het gevoel dat achterbleef aan het einde van de dag: Jackson, Mutter, Ross en Read (en ook Schandevyl): wat een GIGANTEN !: geen grammetje arrogantie en 1 brok fysieke en mentale kracht. We hebben Ken gevonden en vragen er op los. Na 10 minuten vraagt Mutter aan Read:  ‘who ?’ waarbij Ken antwoord:’those 2 guys’. Hiermee waren Gerhard en ik dus gepromoveerd tot vaste crew members tijdens deze race. We krijgen instructie van Mutter en Ross over de werking van de Grinders (lieren). Drie versnellingen, schakelknoppen etc.

12:50:  Pre start. We grinden er op los tijdens overstag en gijpen en mijn god wat is dat zwaar !!! De start is om 13:00 en 1 van de vragen aan Ken was: why didn;t you take the pinn-end in the 1th race. Antwoord: “I did not want to kill anyone”. Begrijpelijk aangezien met deze race geen punten te verdienen zijn en er belangrijke gasten aan boord zijn.  Maar goed. . . Misschien hebben we toch iets getriggered ;-)))).

13:00:  De Start: Tijdens deze races staan er geen voordekkers op de punt? Maar we starten zo scherp dat Mutter 15 seconden voor de start naar de punt rent (20 meter in 3 sec) en de aftand tot de lijn doorgeeft. We hebben een perfecte start @ pinn-end ;-)))  en rammen met 12 knts over de start heen. Groupama ligt 2e en net boven ons. Nadat we klaar zijn met grinden vliegen we naar de hoge kant en vol in de Hike (zie film). De Puma crew grijnst goedkeurend van oor tot oor en de andere gasten denken ‘die zijn gek: straks val je nog overboord’.

13:10  We zijn al volledig buiten adem maar ik kan toch nog een paar mooie filmbeelden maken. De hamvraag is krijgt Groupama overlap of niet?. Nou ECH NIE we ronden als 1e de bovenboei en gaan het reachrak in, De Puma begint te spuiten, te blaffen te blazen en te brammen ! in het hele reachrak komt de snelheid niet beneden de 18 knts (bij 15 tot 18 knts TWS). Ken Read: Hey You white shirt! “would you like to drive for a while? Uhhh. Ren/vlieg/jump en. . ..  “Wat een ervaring 18 tot 22 knts met centimeters stuur uitslag.  We lopen zelfs wat uit op de Groupama ! “Ken Read: “You are kicking Frank Gammas his ass . . . !” Onbeschrijfelijke ervaring. Echt opvallend hoe je elke verandering meteen in het roer voelt en hoe makkelijk de boot te sturen is. Het gevoel is een beetje vergelijkbaar met het knallen op een windsurfplank (slalom board) maar dan van 21 meter lang 😉

13:20:  Benedenboei ronding dus: Grinden voor crew Redan, we gaan redelijk kapot maar ik kan het nog net binnen houden, in de rail bijkomen en het water spuit over de boot. Opvallend hoe rustig de VO70 door de golven heen knalt. Dat is op de Dehler 39 wel anders . . Nat tot op de onderbroek ronden we de bovenboei en grinden onze ass off (Grootzeil, Genua, Backstay;s, Daggerboards etc).Ken Read: “Hey you in the orange shirt; would you like  . . . (Gerhard staat al naast hem). Dus Gerhard sturen op naar de finish.

!3:30:  Terwijl we als 1e met een mooie voorsprong op Groupama naar de finish varen vaart de Puma Rib naast ons met de dolenthousiaste gasten voor race 3. de YIghAaa’s vliegen heen en weer. Achteraf blijkt dat Your Royal Highness Prince Carl Philip van Zweden, CEO Volvo Group en de CEO van Puma bij de volgende 7 gasten zitten.

13:40:  In de havenkom stappen we op de RIB en worden naar de kant gebracht. Het is nog steeds zonnig en 28’c. Gerhard en ik besluiten om lekker te loungen op het dakterras van de Bar Mostro. Helaas geen plek tot . . . . .  “He Team Redan !!”. Blijkt dat Whitbread legend Sjerp Noorda, Tim Hero en Sjerps vrouw een mooi plekje hebben bemachtigd. Daar sluiten we graag bij aan en het blijkt dat Tim “onze” hele race gefilmd heeft vanaf de kant inclusief het wedstrijd commentaar via de marifoon J wordt vervolgt in een leuke compilatie film. Sjerp Noorda sr. (ook Whitbread veteran op de Tielsa) is een kennis van mijn vader (hun boten lagen in dezelfde haven). Het was gezellig, de biertjes smaakten goed maar . . .

15:45:   De VO70’s komen terug na de 3e Race. Puma is 2e geworden in de 3e race en haalt een 2e plaats overall. De beveiliging is behoorlijk aangescherpt gezien alle VIP’s aan boord maar met onze blauwe bandjes lopen we zo het steiger op. Nog even napraten met Jackson en Bert Schandevyl.

16:00:  Prijsuitreiking onder het genot van een hapje (was het nu een hamburger of een broodje bal?) en een drankje. Ken Read spuit letterlijk 2 liter Champagne over de Hostes heen (de fles ging ondersteboven boven het hoofd). Gerhard en ik worden geïnterviewd door DSM, hierna rustig aan naar het hotel. Even opfrissen, nazwijmelen en dan. . .lekker een hapje eten.

21:30:  Hebben we een leuk Tapas tentje gevonden en zitten net te genieten van het 1e drankje als Gerhard in onze ogen een soort aanval krijgt: Dsja Lenco da. HEJ. Blijkt dat Koen van Gils (de grootzeiltrimmer van Lenco / team van Vuuren) binnenstapt. Hij is met vrouw en kinderen in Alicante om de VOR van dichtbij te bekijken. Ook weer gezellig zitten praten en wat blijkt: Puma dineert ook in dit restaurant, tsja . . .

03:00:  Liggen we in ons mandje en de volgende dag om 13:30 landen we op Schiphol

Wat een ongelofelijke ervaring was dit. Wij willen graag DSM bedanken voor het mogelijk maken van deze prijs en al onze volgers en supporters bedanken voor hun bijdrage aan onze winst.

     Sander Bartmann van DSM/Dyneema op de Puma

Terwijl bij op de Puma aan het knallen waren heeft de Redan tijdens de IJspegel een hele goede 2e plaats gevaren waarmee we onze nummer 1 positie in het klassement fors hebben uitgebouwd ! Volgende week varen we alweer de 3e IJspegel.

5 Responses to “Team Redan sailing Pro Am race @ VO70 Puma”

 1. Sander 7 November 2011 at 11:14 #

  Mooi verhaal heren…het voelt alsof we er weer staan!

 2. Maarten 7 November 2011 at 11:36 #

  Heerlijk om te lezen! Gave ervaring! Thanks!

 3. Sander Wiersma 7 November 2011 at 16:18 #

  waar staat de film??!!

  • Redan Bowman 7 November 2011 at 16:38 #

   Hi Sander, de film is nog in de maak en volgt ASAP. Zal dit ff bij het verhaal zetten

   • Sander Wiersma 8 November 2011 at 20:09 #

    we zien hem wel verschijnen 🙂

    jeetje wat ben ik jaloers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: