Zuiderzeerace: “Beentjes op de grond en doorgaan!”

27 Sep

Videoverslag: klik onderstaande afbeelding:

Zaterdag om acht uur druppelde de bemanningsleden binnen. Zou de droom (het winnen van de orc club competitie) dit weekend verwezenlijkt worden? Het zou kunnen! Een vierde plaats overall zou voldoende kunnen zijn…. Het team was ruim op tijd compleet, zodat de boel in alle rust in orde gemaakt kon worden. Eerst nog even zingen voor Hein. Die was jarig geweest. Namens het team werd het cadeau overhandigd. Een set cijfer en letter vlaggen. Iedereen die de Redan wel eens tijdens wedstrijden heeft gezien weet dat er met grote regelmaat wordt gezeild (werd moet ik eigenlijk zeggen) met thuis geprinte en gesealde vlaggetjes. Dat is nu eens en voor altijd verleden tijd.

Een bijzondere baan de komende twee dagen, nl. een trapezium.

Voor de ORC1 en ORC2 betekende dit eerst een upwind rak van 1,5NM gevolgd door een soort spreader 0,8NM. Daarna een lus van 1,2NM, nog een boei waar bij het puzzelen was of de spinaker nog kon blijven staan, gevolgd door een kruisrak van 0,5NM naar de finish. Kortom een baan die toch wel leuk is om te varen.

Voor de eerste start wilde we toch nog even de spinaker zetten. Dat ging prima. Een paar snelle gijpen, ook prima en op naar de start. Bijna Redan getrouw kwamen we op het laatste moment aan. Geen tijd om de startlijn te pijlen. Het startschot viel. Het was niet duidelijk of we nu te vroeg waren of niet… Het startschip gaf geen info via de marifoon. Wel werd de zogenaamde X flag gehesen dus zeker een boot was te vroeg. Na een korte discussie besloten om door te varen. Het eerste rak was al een feest. De enige twee boten die we voor ons moesten dulden waren uit de ORC1 groep. (ORC1 en ORC2 starten tegelijk)

                                                    Deze en vele andere mooie foto’s op Fotoboot.nl

Niet slecht. Spinaker gehesen als uit het boekje. Lekker op weg. Voor de wedstrijd hadden we al in de gaten dat het gijpen het probleem niet zou worden vandaag. Die gingen dan ook super soepel. Ook het daar op volgende kruisrak was helemaal ok. De overstagen gingen vlot zonder haperingen. Op het laatste stuk de spinaker er nog wel even op gehad. Dit was echter net iets te veel van het goede. Halverwege er afgehaald en richting de laatste boei. Nog een kort kruisrak en een prachtige eerste plaats…… DACHTEN we.. Helaas toen we lang het finsih schip voeren kregen we het slechte nieuws OCS, dus geen eerste.

Voor de Squiffy en de FunX was dit natuurlijk welkom nieuws. Want die hadden de moed al bijna opgegeven. Je zag de gezichten op de botenopklaren toen we ze vertelden wat er aan de hand was.

Op naar wedstrijd twee van die dag. De wind zakte er verder uit en kwam niet meer boven de acht knopen. Een dramatisch slechte start. We kwamen echt 5 sec voor de start stil te liggen. Het gevolg dat het hele veld over ons heen denderde. We waren machteloos. Wegklappen was ook geen optie. Dus uitzitten maar. Nadat we de draad weer opgepakt hadden een redelijk kruisrak. Maar nog niet genoeg om aansluiting te krijgen bij onze concurrenten. Het spinakeren ging weer geweldig. Super gijpen op de juiste windbanen, kwamen we weer goed dichtbij. Het kruisrak van de lus was matig maar zeker niets verloren.

Het tweede spinaker rak was een feest. We kwamen pal achter de Squiffy bij de lage boei. Het plan was om achter de Squiffy langs te gijpen. Met de handeling zoals die gaat bij de Redan aan boordmoest het mogelijk zijn om daarna over de Squiffy en misschien zelfs nog de FunX langs te steken. Helaas net iets te krap geraaid. En met onze supersnelheid konden we er net niet boven komen. Het gevolg we lagen echt praktisch geparkeerd.

Ook volgens het boekje. Maar zo wil je hem niet zien (goed gedaan van de Squiffy). Ook hier was het weer ijzervreten. De ene na de andere boot kwam gezellig langs. Niet goed voor de stemming aan boord. Maar team Redan kennende duurt dat nooit lang. Koppen omhoog schouders naar achter en werken aan damage control. Het mocht niet baten, dit was een slechte dag. Een ocs en een vijfde plaats (wat ons nog mee viel achteraf).

De wind was er ondertussen helemaal uitgezakt. De derde wedstrijd werd afgelast en we konden naar de haven. Met gemende gevoelens, dat wel. Tijd voor het gebakje voor Hein die jarig geweest was deze week. Ja inclusief branden kaarsje (zie foto) de stemming zat er al weer helemaal in! Wat een team.

Zondag twee wedstrijden. Zaterdag waren we dus weer aardig op de aardbodem terug gezet. Tijd voor revanche! De eerste start verliep geweldig we gingen strak onder volle snelheid over de starlijn. Niet te vroeg dit keer. Een prima kruisrak met echt soepele overstagen. De spinaker stond weer binnen no-time.

Wederom alleen twee ORC1 boten voor ons. Helemaal top. De FunX en Squiffy zaten wel een stuk dichter bij dan de eerste wedstrijd zaterdag. Een mooie up down gevaren waar we nog iets uitliepen. Laatste rak naar de finish werd nog spannend. Drie minuten op de Squiffy en dat was genoeg voor een paaltje. De FunX was voor de derde keer derde.

De laatste wedstrijd begon voortvarend. Prima start niets op aan te merken. Wederom denderden we full speed over de start lijn. Echter bij het pinend. Het startschip was beduidend voordeliger en dat hadden de FunX en Squiffy prima in de gaten. Het kruisrak verliep prima en wederom als eerste ORC2 boot om de boei met de FunX en de Squiffy op onze hielen.

De marge was zeker niet genoeg voor een eerste plek. Gypend onder spinaker probeerden we weg te lopen. En met succes. De afstand was nu voldoende In het kruisrak kozen we voor de linker kant van de baan. Helaas dikke pech de wind zakte aan die kant er helemaal uit. Met lede ogen moesten we toezien hoe de Squffy en de FunX met rassen schreden de achterstand aan het inlopen waren. Tergend langzaam kropen we voor ons gevoel naar de boei.

Het laatste spinaker rak ging weer prima. Maar we hadden al zon donkerbruin vermoeden… het was niet genoeg voor een eerste plaats. Nog even de boei overzeild in het laatste rak… maar dat maakte ook niet veel meer uit.Een tweede plaats na een weer heerlijke dag zeilen.

Algemeen klassement toch nog 4e na de slechte resultaten de eerste dag…

En nu het super goede nieuws!!!

Het ziet er goed uit voor wat betreft de orc club competitie 2011!

Jihaaaaaaa.

Volgende week de oktoberraces en 16 oktober al weer de 1e IJspegel !

Advertisements

One Response to “Zuiderzeerace: “Beentjes op de grond en doorgaan!””

  1. Peter van den Driesche 27 September 2011 at 12:14 #

    Gefeliciteerd met het behalen van de verbondsbezem. We zijn trots op jullie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: