Redan wint North Sea Regatta 2011 !

15 Jun

film volgt asap (met camera’s op giek, dek, mast en flipcam. Dat wordt mooi dus ! Hou 2 juli RTL7 maar alvast in de gaten 😉

Maandagmiddag 13 juni. We zeilen terug naar Scheveningen, na de laatste wedstrijd. “We hebben hem”, klinkt het over het dek. “Het zal niet de eerste keer zijn dat we ons verrekenen”, wordt er  meteen daarna geroepen. “Zit de Quantum én de X-Stream er tussen?” Twijfel alom: hebben we gewonnen of niet? De wedstrijdleiding heeft al gebeld, die wil een interview met de winnaar. Jiihaaa!!! Hein belt terug en krijgt iemand aan de lijn met de mededeling dat we eerste en tweede zijn geworden vandaag. Eeeeehh, dat kan niet…. dat was gisteren, bedoel je? O ja, foutje. De emoties vliegen over de gezichten van de bemanning en de schipper… WAT IS HET NOU??

Maar dan, als we in de haven liggen, komt eindelijk de verlossing: twee keer een derde plaats en de Rosetta een 5 en een 1, dus we zijn OVERALL WINNAAR ORC2!!!!! Achteraf hadden we de laatste wedstrijd niet meer hoeven starten om 1e overall te worden (wel voor de Yeoman Trophy uiteraard). We kunnen het bijna niet geloven, maar het is echt zo. Wat een dag. Wat een competitie. Wat een Team en wat een resultaat….

Na een derde plek bij de Vuurschepenrace en een tweede bij de RORC, starten we vrijdag de inshores met een 3de en een 6de plek. We behouden de eerste plek overall, maar de Rosetta, Quantum en Xstream zijn geduchte tegenstanders, die ook hebben bewezen onder alle omstandigheden héél hard te kunnen zeilen. Jan Bart heeft een motor erbij en gaat nog harder dan de rest, hij lijkt meteen na de eerste dag al de Yeoman Cup te pakken. Er wordt zó hard gezeild, maar gelukkig kunnen we goed meekomen. Uiteindelijk zijn er 5 boten die paaltjes hebben gevaren en 8 boten op een tweede plek, dus dat geeft wel aan hoe groot de onderlinge competitie was.

Maar gelukkig verlopen de wedstrijden sportief en zijn er weinig incidenten. Er wordt scherp gestart met veel algemene terugroepen (general recall). Bijna altijd wordt onder de zwarte vlag gestart en dan is ineens niemand te vroeg ;). Met ruim 30 boten op de lijn is het een geweldig gezicht hoe iedereen zich in de beste positie probeert te manoeuvreren. De Rosetta heeft zaterdag een topdag en zijn in race 6 en 7 helemaal los van het veld. Ofschoon wijzelf het niet slecht doen, hebben we toch het gevoel dat we het één en ander aan snelheid laten liggen. Maar de handling gaat goed, we maken geen grote tactische missers, dus als we op deze manier blijven zeilen, dan moet het wel goed komen toch? Maar voorlopig heeft de Rosetta de leiding weer overgenomen en is de Quantum tot op één punt genaderd….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Zondag staat er meer wind dan voorspelt. Gelukkig, want niemand heeft zin in een drijfpartij met onevenredige gokkansen waar wind is. We knallen de nieuwe Genua 2 erop en zijn meteen goed weg. Samen met de X-Stream kiezen we de juiste kant (zee) en zijn we het veld heel ver voor en dat geeft een goed gevoel!. Een 1e plaats. Tweede wedstrijd die dag gaat net zo, X-Tream en Redan pakken de goede kant (kust dit keer 😉 en we liggen meteen weer een kwart rak voor. de X-Stream ligt iets voor als de wind eruit zakt en we pakken een 2e plaats.We moeten lang wachten totdat iedereen binnen is…. De wind kakt er helemaal uit en de laatste wedstrijd wordt afgeblazen. Héél tevreden gaan we naar huis, we hebben goede zaken gedaan en staan weer bovenaan. Nog één dag te gaan…. Nog twee wedstrijden…. Niet de boel vernachelen…

En dan maandag. De laatste, beslissende dag. Twee wedstrijden, er kan nog van alles gebeuren, je merkt de spanning aan boord. Het waait nog stevig, dus de Genua 3 gaat erop. De eerste wedstrijd zijn we goed weg met onze concurrenten achter ons. Maar als altijd wordt er goed, heel goed gezeild, dus ook door de concurrentie. We krijgen de boot niet helemaal op gang  en zitten aan de verkeerde kant. New Frontier pakt weer een paaltje en de FunX verdient een tweede plek. Zo kennen we ze weer.  En wij ? . .  .achteraf hebben we ons teruggevochten naar een 3e plaats Zo kennen we ze weer! De laatste wedstrijd start weer onder de zwarte vlag. Dit keer 4 rondes ! We zijn wat te voorzichtig en liggen daardoor achterin het veld, met veel last van vuile wind. De Rosetta is weg.. oooooohohohoh. Ook weer de verkeerde kant gekozen en we komen als 13e om de bovenboei. Handicaptechnisch liggen we ergens rond een 20e plaats. slik.

Maar we moeten 4 rondjes, dus er is nog tijd. Halverwege het tweede spi-rak besluit de tacticus tot een genua-wissel. Yo! Bam, Gen-3 naar beneden gedonderd,  Gen-2 naar voren, iedereen zit tegen z’n verzuring te vechten, daar komt de benenboei al, ooowowow…. Genny up, Spi down en KNALLEN! In de volgende 2 kruisrakken passeren we 10 schepen met af en toe meer dan 6 VMG en snelheden boven de 7.2 op de klokken. Wauw wat gaat dit hard! Wat een inhaalrace, wat een goede beslissing ook! Pfff…. We blijven geconcentreerd, spelen een aantal tactische spelletjes met Funx en Rosetta (leek wel een matchrace op het eind)  en gaan uiteindelijk vlak achter de Rosetta als derde(!!) over de finish met een gigantisch gat naar de rest van het veld. Is het genoeg??

 JA, het was genoeg.

We hebben de NSR 2011 ORC2 overall gewonnen en net zo belangrijk: we hebben een 2e plaats opgeeist in de Yeoman Challenge (alle inshore wedstrijden). Wat een wedstrijden. We zijn met name trots op onze reeks: in 11 wedstrijden en een veld van 31 boten hebben we een 6e en een 4e plaats als slechtste resultaat ! Zoals Maarten Jamin al aangaf: “een regatta win je door constant top 15% te varen” en dat hebben we gedaan. 

Respect voor onze tegenstanders.

Radboud van de Rosetta zegt dat hij heeft genoten van de strijd. Met 4 overwinningen tweede worden en dan zo’n opmerking. Wat een voorbeeld van sportiviteit, geweldig!!. Rosetta was jaren lang ons grote rolmodel en 4 jaar geleden zaten we gemiddeld nog 15% op gecorrigeerde tijd achter de Rosetta. Ook de andere boten, Jan Bart met New Frontier (J-35) klasse apart, Quantum, X-Stream top gezeild en alle andere boten, Griel, FunX, Moshulu dank, dank, dank voor de geweldige dagen.

Harry Amsterdam

Aan het begin van het jaar keek Team Redan uit naar de strijd die waarschijnlijk zou losbarsten met de man (het team) dat vorig jaar de Yeoman domineerde: Harry Amsterdam. Helaas vallen de resultaten van Team Amsterdam een beetje tegen en Team Redan zou graag zien dat Harry de First30 omruilt voor een First35 (waarmee team Amsterdam waarschijnlijk de sterren van de hemel zeilt) vandaar dat we onze droom hebben gevisualiseerd in de volgende foto:

 Tot slot natuurlijk de wedstrijdleiding en organisatie: weer helemaal fantastisch!

Wij zijn er zeker bij volgend jaar. Maar voor nu….tsja…. nu zeilen we nog even rond op ons roze wolkje van de overwinning.

 Aanstaande vrijdag start Redan de Ronde van Noord Holland en vlak daarna de Lenco Regatta

ps: nog meer lezen? Zie het fantastische verslag op de website van onze vrienden van de Funx: http://home.scarlet.be/~piebe01/funx/index.htm

Advertisements

2 Responses to “Redan wint North Sea Regatta 2011 !”

  1. Marc noordhoek 15 June 2011 at 18:03 #

    Hein en de rest van team redan van harte gefeliciteerd!!!
    Ik ben trots op jullie en dat in het verleden ook een nsr met jullie mee heb mogen doen
    Nogmaals van harte Marc

Trackbacks/Pingbacks

  1. Video NSR 2011 Inshores and . . « Team Redan Blog - 22 June 2011

    […] Comments Marc noordhoek on Redan wint North Sea Regatta 2…Oscar Sijtsma on Almere Regatta dag 2: Babbelen…Oscar Sijtsma on Answer to the 1e Challenge […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: