Almere Regatta dag 2: Babbelen, Blazen, Spuiten en . .Winnen !

25 May

Video verslag:

 

foto”s: https://picasaweb.google.com/104910887864843838524

De dag begint met onweer en regen om 04:00 en dat is niet  gunstig want er moet geslapen worden.  Alle scherpte is nodig om de doelstelling van dag 2 van de Almere Regatta te halen: “De huidige 5e plaats overall omzetten in een 2e plaats”. Na het incalculeren van de aftrekwedstrijd ligt de Lenco behoorlijk buiten bereik, maar de First 30 heeft een gelijk aantal punten, de Squiffy ligt 1 punt voor en de erg goed gevaren X412 “The Fox” ligt 4 punten voor. Kortom we gaan op Vossen jacht ! Afgeleide doelstelling: “de Lenco minimaal 1 keer verslaan”.

Gisteren kwam Redan samen met Team Redan niet echt uit de verf bij de zeer lichte condities (3 – 7 knts) en hebben we een 3-4-5 gescoord, wel lekker gevaren maar er leek niet meer in te zitten. Zou het het relatief hoge gewicht van de boot zijn of hebben we de trim nog niet in de vingers ? We gaan er aan werken !

 Vandaag wordt veel meer wind voorspeld maar ’s ochtends ziet het er nog niet naar uit, De bemanning arriveert en prepareert de boot. Het regent maar de spirit is all top. We liggen naast de Lenco en praten een beetje na over gisteren. Hierbij krijgen we een aantal  goede lichtweer tips van Rob Schutte van “Team van Vuuren” (Lenco) waarmee we meteen weer een tijdje vooruit kunnen (prachtig dat wedstrijd zeilen, je bent voorlopig niet uit-ontwikkeld).

 

Terwijl we naar buiten varen waait het 10 a 12 knts, maar de voorspelling is dat de wind snel toe zal nemen. We hebben de heavy spi-schoten en zeillatten voorbereid dus meteen al de nodige discussie. De wind neemt voor de start toe naar 16 knts en de Genua 3 gaat erop. Vlak voor de 1e start zakt de wind er echter weer wat uit en jawel: we hebben de eerste wissel (5 minuten voor de start) er al weer opzitten (135% Genny ipv de 106%). Blijkt achteraf een goede keuze voor de 1e race.

 Eerste Race: Condities 10 tot 14 Knts, 3 rondjes (YES)

 De start, tsja de start . . . .

 Inhaalrace dus en dat lukte aardig. De 1e 5 minuten werd nog een beetje “nagebabbeld” over de start maar na een prozakje en een “okkenootje” hier en daar waren we weer volledig gefocust. We zaten vrij snel al te knokken met de grote concurrenten Squiffy en later ook de Fox. Het laatste spirak klokken we een afdoende voorsprong op de Squiffy en halen we de (handicap wise snellere Fox zelfs in). De Fox probeert ons af te dekken en de Redan wilde niet afgedekt worden, we zouden op vossenjacht gaan maar dit was de omgekeerde wereld !.

Leuk duel naar de finish toe met een spectaculair einde (zoals te zien op de foto’s ;). We finishen als 2e boot na de Lenco. De Squiffy werd lachende 3e en liep de achterstand bijna volledig in.  Einduitslag: Lenco 1: Squiffy 2, Redan 3 en de Fox 5.

 Tussen de wedstrijden door nam de wind toe tot ca 16 a 17 Knts kortom: Wisselen ! De Hagoort High Aspect Flat, InFucked Power Wing mocht weer uit de zak.

 Tweede Race:  Condities 17 tot 23 Knts: 3 rondjes

 Eindelijk: een start volgens het boekje, we creëerden ruimte onder ons op de Squiffy en boven ons op de X-34 Moshulu en knalden 0.5 sec na het signaal over de lijn heen. Vanaf dat moment was het een goede race. Op tijd wegklappen ivm vuile (Vossen)wind. Hard en hoog en “trouble shooting”: Boom weg tijdens 20+ knts spi rak om iets op te lossen: “no problemo”. We varen de concurrentie weg en halen een 2e plaats  (hoewel het niet veel seconden kunnen zijn achter de Lenco, we zien de detail uitslagen graag tegemoet)

 Na de 2e race begint het lekker door te blazen. We zetten de voorstag door, Lenco zet de fractionele genny 4, er wordt om ons heen volop gereefd en de 1e boten melden zich af. Het waait op dat moment 25 tot 28 knt (6 a 7 Bft).. Dat wordt knallen

 Derde Race: Condities: 25 – 36 knts: 3 rondjes (afgekort op 1 L )

 Weer een hele goede start (zie film) de Lenco zat nog onder ons en was net iets eerder maar die had niet veel ruimte meer op de pin-end . Bij deze omstandigheden is het Knallen, Hiken en Filmen. Niet te geloven, er zijn momenten dat we aan de wind met 7,1 alleen op de Genua lopen, het Grootzeil doet niets meer (zie film). We houden mooi de hoogte en komen niet in de vuile wind van de Lenco.

De eerste boten klappen en wij klappen mee. “The Fox” ligt schuin achter ons en scheurt zijn grootzeil (Balen !). Verschillende boten van de ORC1 die eerder gestart zijn Chinezen en Broachen onder spi). De Schipper/stuurman besluit dat er geen spinaker gehesen wordt en er wordt hier en daar wat gemord: varen we nu wedstrijd of niet en hoe gaat het nu tov de concurrenten. De voordekker vraagt: “maar hoe hard waait het dan” ? Antwoord: “36 knopen”. Wedervraag: “en hoeveel waait het True Wind Speed” ?  Antwoord” “Dat is de TWS” !!. Antwoord: OK, geen spi No Problemo 😉

 De Lenco rond vlak voor ons de bovenboei, alles is set voor de Hoist maar . . . Erik wacht af. Wij ronden als 2e en varen Gennny de loevert met ca 10KNTS naar de finish. We zitten vrij dicht achter de Lenco en die besluit de spi te zetten. Ze lopen niet heel hard weg. Achter ons worden ook 2 spi’s gezet maar dit levert niets dan problemen op (Zilt, Respect !). Lenco komt in de problemen tijdens de Gijp. Het blijkt later dat de mast gescheurd is  (onderdeks). De boel wordt gespalkt met het nood roer en een paar rollen tape waardoor verdere schade gelukkig uit is gebleven.

De Uitslag:

In de haven opruimen, poetsen , lijnen uitscheren ivm de Dyneema Experience etc. Algemen gemoedstoestand: “Mission Acomplished”. Helaas pakte de praktijk anders uit. De uitslag van dag 1 was aangepast waardoor we net een puntje te kort komen voor de 2e plaats overall . Die was nu voor de wederom top gezeilde Squiffy (gefeliciteerd).

Wel hebben we de 1e plaats voor de dagprijs ORC2 Zondag !

Team Redan wenst Team van Vuuren HEEL VEEL SUCCES tijdens het WK ORCi in Kroatië ! met de Lenco

Wedstrijd organisatie bedankt, top georganiseerd en zoals het er nu uitziet zijn we er volgend jaar weer bij

.

.

.

.

Hierbij nog een video impressie van het ORC1 veld op de zondag: Vooral uitkijken 🙂 (enne iedereen leeft nog)

Advertisements

One Response to “Almere Regatta dag 2: Babbelen, Blazen, Spuiten en . .Winnen !”

  1. Oscar Sijtsma 26 May 2011 at 13:46 #

    Heey Mark, weer een leuk verslag. toppie
    mss even de foto’s wat plat drukken??
    Het was een gave regatta, lekker afwisselend. Hoop dat we op de NSR met wat langere rakken de trim weer goed in de ‘finger spitsen’ gaan krijgen. Heel leuk al die nieuwe en betere spullen maar ‘t is ook weer opnieuw zoeken. Wel gaaf !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: