Y-Toren dag 1: Zweten, Bloeden, Wisselen en Zoeken

7 May

Vandaag de 1e dag van de IJ-Toren race 2011

Vorige week i de Redan weer te water gelaten na een uitgebreide onderhouds en revisiebeurt. Het bleek dat de mast op een aantal punten gereviseerd moest worden en we hebben een nieuwe voorstag (Harken Carben Foil with Rod rigging), verstelbare achterstag, een nieuw grootschootsysteem (incl finetrim) en een aantal nieuwe lijnen laten installeren (genua en groot schoten en grootzeil val). De overige lijnen vanuit Dyneema Experience komen binnenkort vanuit de Lancelin fabriek. Ook hebben we een nieuwe Genua 2, de mast is er vanaf geweest dus . . . .  gaan we HET nog hebben is de grote vraag.

Gisteren is de Redan vanuit Medemblik naar durgerdam gevaren door Hein, Gerhard en Oscar en dit gaf wat gemengde metingen, voor de sluis top na de sluis k*t. Erg gevoelig dus. Een probleem met de branstofindicator zorgde nog voor een heeele lange delivery 😦

Videoverslag: click op onderstaande foto om de film te starten

Y-toren dag 1:  14 kandidaten in groep 1 (ORC1 en 2)met een zeer sterk veld waaronder het WK ORCi Kroatie team de Salona 37 Lenco. Het weer is prachtig en uitdagend zon hier en daar een wolkje en zeer varierende en draaiende wind tussen 4 en 22knts (6 keer Genny wissel vandaag !)

Vanochtend tussen 07:00 en 07:30 bij Redan afgesproken zodat we vroeg naar buiten kunnen om nog eea te tunen (jawel wekker op 5:30. . .). Inderdaad na het bewonderen van de nieuwe gear en het optuigen van de boot om 08:15 naar buiten. Bij het benchmarken voor de start niet het goede gevoel, andere boten bleken veel sneller en er was zelfs een discussie of we niet met de “oude” genny moesten starten.

1e Race: Een redelijke start maar. .  .het liep voor geen meter. Boten die theoretische en empirisch rangzamer zijn liepen bij ons weg. Gelukkig vondt trimmer Peter na 15 minuten de oplossing: ver vieren (de genny lag bijna over de reling heen op aan de wind maar nu liet het weer. Nu werd het zaak om 15 minuten 1,3 knts boat speed verlies goed te maken op de concurrentie. De wind zakte er helemaal uit en werd het zoeken naar druk. Het uiteindelijke resultaat was 2e plaats zowel op finish tijd als handicap, na de Grand Slam (ORC1) .

2e start: De start was dramatisch, volledig opgesloten in de sandwich met de pin-end net onder ons waardoor niemand een kant op kon. Valse start dus we moesten terug , maar ja. . . boten onder en boven je . . . uiteindelijk 1:50 verloren en de inhaalrace was begonnen. Resultaat na ook weer een wisslende wind: toch nog 4e !

3e start: Wind nam toe naar 18 knts dus Genua 3 erop, bij de start nam de wind weer af maar ondanks de 15 knts liep het hard en hoog. Als het dan 18 knts waaide . . . .heerlijk. Resultaat 2e plaats

4e start:  in de prestart 3 Genua wissels en uiteindelijk met de nieuwe Genua 2 van start.  Bij deze race liepen een aantal boten opvallend hard.  2 30 voeters, de First 30 en de Ondeugd liepen als een kogel, ook de Lenco was los en de Griel zat ook voor ons en wij . . . .wij hadden veel problemen. De boot liep niet goed en we hadden een behoorlijk bloedig incident:  de nieuwe J-Locks sloegen tijdens een overstag tegen het hoofd van Oscar en het bloed spoot letterlijk in het rond. Dit zorgde uiteraard voor de nodige afleiding, er werd gedacht om de race af te breken maar de verwonding leek te controleren en Oscar wilde ook door. Uiteindelijk lijkt de wond mee te vallen, is de boot weer schoon en hebben we een 7e plaats gehaald.

Gecombineerd levert dit een 2e plaats overall op 2 punten na de Lenco en 3 punten voor de Squiffy.

Kortom een bewogen dag waarin de Lenco de verwachting waarmaakt (we denken dat het vanaf nu alleen maar harder gaat) we 20cc zonnebrand hebben gebruikt en we weer heel veel LOL hebben gehad. Morgen weer een dag met fantastische voorspellingen

Advertisements

One Response to “Y-Toren dag 1: Zweten, Bloeden, Wisselen en Zoeken”

  1. Hans 8 May 2011 at 00:57 #

    Goed bezig mannen, ff probeerselen, begrijp ik….

    Oscar, sterkte en hou je hoofd erbij 🙂

    Groetjes, Hans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: