Aanbreng Redan IJmuiden Medemblik

11 Apr

Zaterdag morgen om tien uur afgesproken in de Haven IJmuiden. Daar lag ze op ons te wachten vol ongeduld.

De Redan. Spullen en proviant aan boord geladen. Alle ander voorbereidingen al de dagen voorafgaand gedaan. Olie pijl checken lampjes gecontroleerd water aangevuld enz. Het plan hoe te varen moest nog getrokken worden. Er zijn twee opties voor de aanbreng. 1 via het Noordzee kanaal of buiten om.

Er staat een 11 tal knopen wind noord noord west. Dus buiten om is een optie. Even de stemming gepeild onder de bemanning en besloten om voor de Den Helder variant te kiezen. Scheelt ook weer twee sluizen en een brug. Wel stroom tegen maar we hebben geen haast. Even via de pomp om de reserve tanken vol diesel te gooien en we konden op pad.

Voordat we de haven uit voeren stonden de zeilen al. Zonder motor gleden we de Noordzee op. De wind was constant en er waren geen golven van betekenis te bekennen. Dit wordt een mooie relaxte dag. Jippie!

Na een poosje varen kwam het Amalia windpark in beeld. Daar er ergens meetapparatuur hangt van het bedrijf waar Igor (opstapper) en in bij werken vonden we het wel grappig om daar langs te zeilen. We moesten tenslotte toch een slag maken. Dus waarom niet. Helaas, de meetapparatuur niet gevonden. Maar het was wel leuk om langs een paar van die grote molens te varen. Met deze slag kwamen we in een keer aan in de buurt van Petten. Ondertussen nog twee fraaie tweemasters gezien. Tijd voor de volgende slag. Deze was zo gepeild dat we Den Heler uit zoden komen. Inmiddels was acht uur geworden en liepen over het Marsdiep. Even gekeken of Oudeschild nog haalbaar was. Inmiddels twee knopen stroom mee (he he dat werdt tijd)

Oudeschild was nog een kleine 40 min zeilen. Zou dus net voor het invallen van de duisternis mogelijk moeten zijn. Op het laatste stukje richting de haven de motor bij gezet en de zeilen gestreken.

Erg leuk om tegen de stroom op te sturen als je de haven binnen vaart.

Wat een riante haven daar. Alles prima verzorgt. Een mooi plekje voor de Redan uitgezocht en afgemeerd. Zeilen netjes opgeruimd. Gelukje was dat onze voorganger kennelijk stroom had betaald J Want het haven kantoor was al gesloten. Tijd voor eten. Het was inmiddels 10 uur. Na het eten nog wat gebabbeld en lekker onder de wol.

Prachtig weer bij opstaan. We hadden geen haast dus alles lekker rustig aan. Even gebabbeld met de aardige haven meester(es), die mij fijntjes vertelde wat wij in het 8 meter gebied lagen afgemeerd. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Voor 12 meter jachten was een ander stuk gereserveerd. Ik had het niet gezien in het donker maar kennelijk stonden er bordjes. We hadden geluk zei ze. Als er oosten wind stond hadden we de grond wel kunnen raken. Gelukkig is dit niet het geval geweest. na het betalen van het liggeld het even van een boterham en het nuttigen van een kopje koffie de trossen los gegooid.

Op een rustig tempo gleden we weer het wad op. Geweldig weer. 8 knopen wind zeilen om hoog en koers richting Den Helder. Een klein stukje omvaren leek ons verstandig qua diepte. Het had wellicht gekund maar ik wilde het risico niet lopen. Waarom zouden we. Mooi weer wind in de rug en alle tijd.

Na een half uurtje dobberen de spinaker gezet. Jee dat kan ook gewoon rustig aan zonder problemen. Met drie knoopjes voor uit en een knoop tegen dobberden we naar de kardinaal. Heerlijk genieten.

Nog een gelukje. Na het ronden van de kardinaal bleek Den Oever prima bezeild. Beter kon niet. 6,5 knopen op de meter soms zelf 7. Klein knikje in de schoot. Kortom wat je niet in de wedstrijd wilt hebben maar voor nu GEWELDIG!

Ik zag te laat dat er bij Den Oever al een paar boten aan het wachten waren. Anders had ik de motor wel wat eerder bijgezet. Het laatste stukje was namelijk zo goed als plat voor de lap. De brug ging al open en wij hadden de zeilen nog staan. Snel de zeilen gedropt. Ik schaamde me een beetje voor de toestand waar op het grootzeil over de giek hing… Maar YESSS we konen met de andere schepen mee. Na de schut de zeilen er op voor al weer het laatste stukje naar Medemblik. Nog zelfs even de spinnaker er op gezet en 7,5 knopen aangetikt.

Aangekomen in Medemblik nog een brug en een sluis te gaan. Dit verliep allemaal zonder problemen. De boot netjes aangemeerd en opgeruimd.

We kunnen terug kijken op een prima delevery en een geweldige tocht.

Kortom we hebben genoten.

Laura en Igor nog bedankt voor jullie hulp!

Groet, Peter de Nijs

Enne . . .. in Medemblik zal de Redan worden gererigged door Rakerigging. We krijgen een set prachtige Lancelin Helius Race ST full dyneema lijnen. Als bonus heeft de schipper ons verrast met een Harken Carbo Race Foil en een rodrig voorstag 😉  Y-toren here we come !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: