IJspegel 9: Stressen, Zweten, Lachen en. . . Winnen

15 Mar

 Vandaag zijn de weersomstandigheden een stuk beter dan 2 weken geleden er kan weer een lekkere pot gevaren worden. De IJspegel Trophy werd zelfs nog genoemd tijdens het weerbericht van Gerrit Hiemstra na het 20:00 journaal

 Ook deze keer varen we met 9 man. Acht vaste bemanningsleden en als gast Edward Ooteman van de Julia een Hanse 430 en clubgenoot bij de YSY. Omdat de vaste SB trimmer er niet is, is er wat geschoven met posities (trim, pit en midman) . Het wordt nu toch wel behoorlijk spannend voor het totaalklassement. De E-Mission staat 1 punt achter ons dus we hebben weinig aan het toeval overgelaten. Goede tactische voorbereiding, duiker onder de boot en iedereen op tijd bij de boot.

Boot optuigen, lieren onderhouden, alles nalopen en naar buiten. Snel de spi erop om de nieuwe trimmer in te slingeren en Edward als Midman in te werken. Hier en daar een schoonheidsfoutje maar het loopt best goed.

 De 1e start ging niet goed, we komen volledig in de vuile wind en moeten prikken om de pinend te halen. Meteen wegklappen en daar gaan we. Het geweld voor ons met de E-mission, Hawk-eye en Baraka is indrukwekkend. GPH 520 tov onze 626 wordt meteen zichtbaar ;). De 1e upwind is tactisch interessant, we komen veel boten tegen, met name het laatste stuk naar de bovenboei was behoorlijk stressen als de Grote jongens onder spi met voorrang aan komen denderen. We zaten kennelijk aan de verkeerde kant en de start, vuile wind, extra tacks etc werkten niet mee, we liggen er niet goed bij.

 Bij de boeironding een goofy (ook wel Indian, Sandokan genoemd: hijsen zonder boom tijdens de gijp) set en meteen over bakboord weg. De inhaalrace was begonnen. De handling ging op zich goed maar moest af en toe wel met enig verbaal geweld gecoördineerd worden. Uiteindelijk Finishen we als 5de wat een 3e plaats op gecorrigeerde tijd opleverde.

Tijdens de rust werd de Genua geplakt en een beetje bijgekomen van toch wel een erg uitdagende race. De 2e start was perfect, we knalden full speed binnen 2 sec na het startschot over de lijn heen. 80% van het veld klapte naar stuurboord maar wij setten door naar de kust. De “windroeper” zag meer wind aan de kust, dus we namen het risico om naar de kust te gaan, de grote vraag: was het een header of een lift? Het pakte ontzettend goed uit en we ronden als 1e van het hele veld de bovenboei. Eigenlijk als 2e want een stuurfout zorgde voor een vervelende situatie met de Triple-P (excuus). We draaien ons rondje vlak bij de boei, sturen de boot tussen de Hawkeye en de Baraka door die aan de wind aan komen zetten.  De Triple-P, E-mission, en de Maas zijn ons voorbij gekomen tijdens onze 360 en we varen het eerste stuk vlak achter de E-mission bij zeer lichte wind (stroom mee) naar de benedenboei.. De Swan’s komen voorbij zetten en de uitstekend varende Rebellion vaart achter ons (zie filmpje)  Bij de benedenboei prikt de Taxation zonder rechten binnendoor. Dat ging bijna mis (de boegspriet moest naar binnen) en leverde ook weer het “nodige” lawaai op. De Taxation draaide netjes zijn rondje en vervolgde dus reglementair de wedstrijd. De rest van de race ging eigenlijk prima. Uislag 1e plaats met een ruime voorsprong op de nummer 2.

 De prijsuitreiking was gezellig, het is leuk om te zien dat onze concurrent ook echt “compete with a smile” We hadden geen idee van ons resultaat de eerste race maar dat bleek een 3e plaats te zijn. Gecombineerd goed voor de 1e plaats voor de dagprijs op deze 100e IJspegel.  In het totaal klassement lopen we (na aftrek) 1 puntje uit op de nummer 2.

 .

.

.

.

.

.

Organisatie en Zeilers Bedankt voor deze mooie dag

PS: Aanstaande woensdag geeft Gerhard (Tacticus Team Redan) een lezing bij de YSY over onze deelname aan de ORCi Worlds vorig jaar  in Flensburg. Klik onderstaande afbeelding voor meer info.

ps2: Video als 20e gewaardeerd in category sport Wereldwijd 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: