Verslag IJzig zonnige IJspegel 30/1

30 Jan

Heerlijk NO windje 3 bft, 24‘C. De Fluorgele shirtjes aan en een heerlijke koude Mojito met Bob Marley op de achtergrond. PIEP PIEP sh.. de wekker 07:00. We zijn niet in het zeilerpaviljoen van de NSR maar gaan voor de eerste IJspegel van 2011 ! Twee lagen thermo, bivakmuts en uierzalf tegen bevriezing, ook leuk maar toch ff wennen.  Maar goed een kop koffie en een douche doen wonderen dus we gaan er weer voor.

Youtube movie: 10 minutes: “Great close Racing pictures”

Onderweg zien we de vlaggen wapperen, er staat dus wind J. Team Redan komt tussen 0900 en 0930 aan bij de boot, het is ECHT ijspegelen. Er ligt ijs in de haven, de steigers en de boten zijn wit en glad. Dus eerste prioriteit is boot afspoelen en zout strooien. De boot wordt opgetuigd en de gerepareerde meter geïnstalleerd.

 Dit keer zijn we op tijd buiten en gaan we de zee op, de windrichting, kracht en stroming worden in kaart gebracht  Er staat een 6 tot 10 knts TWS. Spi’tje erop en op naar de start. De eerste start gaat perfect (denk dat we nog een metertje overhadden) De Rosetta en de Taxation waren te vroeg en gaan terug. In het eerste kruisrak overzeilen we de bovenboei en gaan met een AWA van 40 ipv 24 naar de bovenboei. Auw doet ff zeer maar gelukkig zijn er een boot of 6 die zelfs nog boven ons zitten. Geen ruimte om de spinnaker boom te zetten dus overstag, meteen om de boei heen vallen en met man en macht spi en boom tegelijk omhoog. We ronden als derde boot de bovenboei met de E-mission en Tripple-P voor ons. We hebben wat moeite met het voor-de-windserak, veel zoeken naar druk en kruischecken met de referentie waarden. De 2e en 3e ronden is een continu gevecht met Rosettta en Taxation. De Tripple is vandaag helemaal los, met name aan de wind gaan ze veel harder dan tijdens de 1e helft van de IJspegel. Bij de finish komen Redan, Rosetta en Taxation bij elkaar en het wordt een fotofinish (met 1 mtr gewonnen door Rosetta). Op gecorrigeerde tijd halen we een 1e plaats voor de Tripple P (na correctie M naar L).

De tweede wedstrijd hebben we een slechte start. Mogelijk dat de zonnebrillen het zicht iets vertekenden?  Dit keer is de e-mission te vroeg en moet terug. We liggen in de vuile wind van het hele veld maar binnen 30 seconden heeft onze Tacticus het overzicht, we tacken, ducken, tacken en. . . met vrije wind en een lekkere stroomcorrectie blazen we zo naar de bovenboei. We ronden als 2e vlak achter de verassend goed teruggekomen E-mission. De rest van de wedstrijd blijkt dat de mum30 het kunstje weer herhaalt en dat de E-mission ook een maatje te groot is. We finishen als 3e en halen een 3e plaats op gecorrigeerde tijd.  Ps: excuses van onze voordekker, er ging iets mis bij de trim tijdens een gijp en hij ging behoorlijk uit zijn dak (na een nachtje van 3 uur is tie wat knorrig). Hopelijk waren er geen kinderen van onder de 16 in een straal van 500 meter.

 Leerpuntje: het opruimen van de boot gaat veel sneller als er geen bier aan boord is dus ruim op tijd waren we opgefrist en wel in At Sea. Gezellig hapje en drankje. Onze jongste supporter Amber (2 jaar) kwam ook nog even een koekje met appelsap doen. Eindresultaat een 2e plek vwb de dagprijs en nog steeds 1e overall.

We hebben weer genoten en kijken uit naar de volgende pot. Filmpje en foto’s volgen binnenkort op deze site.

Alle foto’s (maandag meer): ook veel andere boten op ons Picassa Album: http://picasaweb.google.com/104910887864843838524

ps: Redan doet mee aan de Dyneema expierence, support ons door je in te schrijven als follower. Click onderstaande afbeelding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: