Geschreven Verslag Training 16-01

19 Jan

Zondag 16 januari: Scheveningen 

 

  

 

 

 

 

.

We hebben om 10 uur in de Jachtclub in Scheveningen afgesproken. Het belooft een bijzondere dag te worden, want we gaan onder begeleiding Erik van Vuuren (vvsc.nl) trainen. Erik heeft 2 jaar geleden het onderwaterschip van Redan geoptimaliseerd en toen aangeboden om een keertje mee te zeilen. Gezien de tussenstand van de IJspegel trophy (Redan 1e en E-mission 2e met 1 puntje achterstand) leek dit HET juiste moment om een clinic in te plannen. Echt heel gaaf dat het aanbod van Erik na zo’n lange tijd nog staat.

Een aantal van ons is al vroeg aanwezig om de boot voor tienen al helemaal zeilklaar te hebben. De jachtclub bleek op dat tijdstip nog niet open, maar Team Redan gaat zeilen!Op de boot de eerste voorbespreking over de planning en doestellingen van deze dag.

Als we om ongeveer 11 uur naar buiten gaan, blijken de omstandigheden bijna ideaal voor deze tijd van het jaar: rond de 20 knopen wind, ongeveer 8°, droog en later breekt zelfs het zonnetje door: “Waar is de zonnebrand?”. Ook de golven vallen mee, we hebben noordgaande stroom in combinatie met de ZZW wind valt het allemaal heel goed te doen. We zoeken de eerste-de-beste boei op en vinden op ongeveer 1 mile een tweede boei precies in de wind. We varen een paar up-en-downs, zoals we dat tijdens de IJspegels gewend zijn. Goed om weer in de wedstrijdmodus te raken, de meesten van ons hebben 4 of 6 weken niet gezeild. Erik observeert tijdens dit eerste uur en kijkt waar verbeteringen mogelijk zijn

 Na een uur zeilen en flink doorwerken (“Wat zijn de zeilen zwaar….”) geeft Erik zijn eerste uitgebreide feedback. In de basis zit het wel goed, Hein krijgt complimenten voor het sturen, we krijgen als team complimenten voor de spirit en ambitie, maar er zijn een aantal verbeteringen mogelijk op het gebied van voor de windse trim en gewicht verdeling. Na even oefenen resulteert dat meteen in een veel hogere uitvaartsnelheid na de tack en een stabielere boot Downwind. Wát een verschil zeg! Jiiihhaaa

 We gaan weer een uurtje door en oefenen verder met een aantal Goofy’s en drops. De drops gaan uitstekend, de Goofy’s nog wat minder, maar herhalen, herhalen, herhalen en uiteindelijk komt dat ook wel goed. Erik kijkt nog specifiek naar de tuning, geeft tips voor de trim van het grootzeil en de een aantal tips over standaardisering en versnellingpoken. Je leest al, het blijft een beetje algemeen in dit verslag, we gaan de concurrenten natuurlijk niet de geheimen verklappen. Die moeten dan zelf maar een training boeken bij VVSC  😉 We testen het materieel nog even tot het uiterste, waarbij de guy knapt en ook de infucker het eerste geweld van dit jaar niet doorstaat. Altijd weer goed dat dat nú gebeurt en niet tijdens en wedstrijd en een extra motivatie voor onze deelname aan de Dyneema Experience. http://www.dyneemaexperience.com/profile/redan.htm (later meer).

 Onder een heerlijk zonnetje zeilen we rond 4 uur weer terug naar de haven. De boot wordt opgeruimd en we gaan naar de club (die inmiddels wel open is) voor een drankje en een hapje en natuurlijk de laatste evaluatie van Erik. Het is duidelijk dat we goed bezig zijn, maar we kunnen echt nog veel harder door secuur en geconcentreerd te werk te gaan. Alle tips van Erik bij elkaar opgeteld scheelt dat zomaar weer een paar minuten in een wedstrijd, dus de lat ligt weer hoger!! Er zijn nog heel wat punten en puntjes die op de i gezet kunnen worden.Rond kwart voor 6 gaat iedereen naar huis.

Erik, heel erg bedankt, we hebben er erg veel van geleerd. We hopen van harte dat je de Redan spirit een beetje hebt geproefd en dat je nog een keer met ons mee wilt varen met wat lichter weer. Dan kunnen we de rolltack & Jibe met een boot van 9 ton oefenen! Wij gaan het vast proberen.

Auteur:  PitMark

Interessante nieuwtjes:

http://www.sailreport.nl/nieuws/breskens-pakt-topposities-in-key-west  (Met Redan Bekende: Rens van Arkel aan boord)

http://www.sailreport.nl/nieuws/van-fysiotherapeut-tot-bootmanager

http://www.sailreport.nl/nieuws/bert-schandevyl-in-de-volvo-ocean-raceLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: