Verslag IJspegel 28/11 . . .. Berekoud !

29 Nov

Wat was het koud he ??   Berekoud ! Gelukkig bestaat er thermokleding van Craft, Musto. En Icebreaker.

 ’s Ochtends bij -3,5 kruizen we met 160 via de carpoolbuddy naar Scheveningen. (zie filmpje). Pit Mark blijkt tot 01:00 ’s ochtends gerekend te hebben aan een overzicht van twa bij verschillende tws versus  cnm  geeft lay line call in downwind en upwind conditions corrected for current with room for error of zo iets, kortom . . . .  het werd een diepgaand ritje. Er is sinds vandaag zelfs een peilkompas aan boord van Redan (overgehouden aan de welpjes).

  Bij aankomst eerst een cappuccino bij At-Sea vervolgens aanmelden bij de wedstrijdcommissie en daarna omkleden in de uitstekende faciliteiten van de Yachtclub. Drie Thermobroeken, 4 lagen thermoshirts, 2 paar sokken , bivakmuts, 2lagen handschoenen,de vertrouwde Musto MPX. En . . . . een zonnebril.

 

We glibberen over de steiger naar Redan. Bedekt met ijs en spekglad. Spoelen met zout water en vervolgens Zout strooien om de boot weer een beetje veilig te krijgen. Met “zie ginds komt de stoomboot” knalhard uit de speakers varen we onder spi tussen de havenhoofden door naar buiten. Het is schitterend weer, windje 2 a 3 aflandig, geen golven, zonnetje erbij en wat een mooi veld !. De ROARK doet ook mee voor een 3-tal ijspegels en het is een publiek geheim dat Team Redan al jaren fan is van Roark. Zij varen mee met een ORC optimized melges 32 ;).  Cool om dit professioneel geweld van dichtbij (hoewel . .. ) mee te maken. Ook de Foxy is er weer bij, samen met de E-mission maakt dit dus een mooie top in het veld.

Vandaag gaan we een nieuw speeltje uitproberen: een waterdichte HD camcorder met 8 GB geheugen. Hieronder het eerste resultaat:

 Voor de start besluiten we toch maar om de geplande peeling (spi wissel) aktie niet te oefenen, is toch iets te koud. De startlijn is korter dan bij voorgaande ijspegels, dit is prima natuurlijk, na meten lijkt de pin-end voordelig. Door omstandigheden belanden we toch vrij dicht bij het startschip en lijken we slecht weg te komen. Er zijn echter 4 boten te vroeg. Ze worden vrij laat teruggeroepen en dat creëert ruimte. Jammer dat de zeilnummers van de vroeg starters zo laat werd doorgegeven, hierdoor was de straf wel erg groot.

                                                                  foto: Leo Eggink  ijspegel.com  

De race verliep verder erg goed, handling was (ondanks een aantal positiewissels) goed. De boei rondingen waren bij vlagen briljant,e n de kou viel erg mee (dankzij de X-lagen kleding). De E-mission maakt een mooie comeback en is ons in het 2e rondje al voorbij. Bij de 2e ronding van de bovenboei ging iets mis. De call to tack werd te laat opgevolgd waardoor we onder de Rebellion en Solid Sue door moesten ducken (6 Bootslengtes !). Rebellion heeft trouwens erg goed gezeild deze wedstrijd, Goede start en de positie vastgehouden tot de finish. Verder hebben wij deze wedstrijd steady gezeild met als resultaat een 2e plaats. 42 sec (waar zou die nu liggen?) achter de Roark.

Hieronder een aantal Youtube filmpjes van de Race

 De tweede start was goed, we ducken onder de Rebbons en Moshulu en starten (1 bootslengte te laat) met volle snelheid. De wind is vrij shifty, Het downwindrak is, meede door de stroming,  iedere keer in 1 keer bezeild, dit geeft wel iets voordeel aan de genaker-boten . De eerste ronde was perfect en we klokken een achterstand op de Daikin Rosetta van 40 sec na 1 rondje. De E-mission, Roark en Foxy lijken binnen bereik dus “so far so good”. Bij de 2e benedenboeironding krigen we de melding dat de baan verlegd is (wat een top top wedstrijdorganisatie is dit !!!) Hierna ging het mis, we konden de snelheid niet vinden en zaten een keer aan de verkeerde kant van de baan. Rosetta was los, maar Moshulu en Triple P waren in bereik dus wie weet. De snelle jongens zijn ver vooruit en die hebben we niet geklokt. Uiteindelijk een 4e plaats.

 De borrel en prijsuitreiking waren weer gezellig. Een derde plaats voor wat betreft de dagprijs (met zelfde punten als Rosetta [4.2]) en na de Roark [1,1] maar daar schamen we ons niet voor.  

 Over 2 weken zijn we weer van de partij om onze nr 1 positie in het overal klassement te verdedigen. Hopelijk een keer 20+ knts om te kijken hoe het dan gaat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: