Genieten tijdens 2e IJspegel met mooi resultaat

1 Nov

There’s nothing . . . absolutely nothing . . . half so much worth doing as simply messing around in boats. (Kenneth Grahame, The Wind in the Willows anno 1908)

En dat hebben we gedaan, wat een lekkere pot zeg! Team Redan had afgesproken dat de wintertijd een dagje later ingaat zodoende kwam een extra trainingsuurtje beschikbaar. Alle 9 teamleden waren keurig op tijd en na een lekker kopje koffie bij At Sea waren we de eerste boot buiten.

 Vervolgens hadden we aan boord ook nog een kopje koffie en werd diepgaand bediscussieerd wat nu de ideale winterzeilhandschoen is (neopreen, open/dicht, grip vs warmte etc). Kortom het eerste half uur was in no time voorbij. De resterende tijd werd gebruikt om een aantal manoeuvres met de spi door te nemen en crisissituaties te creëren en op te lossen. Bewust onbedoelde gijpen onder spi en dat soort dingen. De wind is een knoopje of 12 en het miezert, gelukkig is het niet koud.

 Vlak voor de start zagen we een aantal nieuw ingeschreven boten, in onze klasse de Foxy(Mat 12) en de Solid Sue(GS45) snelle boten dus. Ook de Excentric Ripper was deze keer van de partij. Kortom het wordt een uitdagende dag.

 De eerste start was prima, iets over het midden van de lijn en helemaal vrij. Ver weg in ieder geval van de vervelende incidenten bij het startschip.  De race ging eigenlijk prima, we lagen er goed bij en de handling was prima. Wel een aantal mankementen: We vonden een losse splitring aan het dek en die bleek van de Vang (giekneerhouder) te zijn, de pal was er al bijna uitgeschoten. Net op tijd met een hamer een nieuwe ring en een tapeje opgelost. Ook schoot de spival los tijdens de tweede drop. vWat verder opviel was dat de Foxy en E-mission er vandoor spoten en dat we qua bootsnelheid nog net iets te kort komen op de Excentric (die kwam er toch weer hard aan na de perikelen bij de startlijn. Uiteindelijk finishen we 45 sec achter de Excentric als 5de boot wat resulteerde in een 1ste plaats in gecorrigeerde tijd.

 Tussen de wedstrijden door heeft Peter de val boven uit de mast gehaald en meteen maar even een filmpje gemaakt vanuit die unieke positie.  http://www.youtube.com/watch?v=qOyzHUzvwg4

 Bij de tweede start wilde onze Tacticus ook een spannend momentje creëren. We starten met nog een metertje over, ongeveer 2 meter stuurboord van de pinend (benedenboei). Wederom een goede start dus, maar we lagen wel opgesloten door de Solid Sue en de Rebbons schuin achter ons, we konden niet overstag en kwamen zodoende helemaal aan de linkerkant van het veld terecht. Achteraf de slechtste positie waar je kon zitten aangezien de wind ruimde. Voor de bovenboei zagen we ongeveer het hele veld voorlangsgaan en klokten we de Exentric al op een voorsprong van bijna 3 minuten.Dat werd dus schade beperken: zoals een bekend zeilfilosoof zegt: “het belangrijkste is hoe goed je je slechte wedstrijden zeilt”. We wisten de schade aardig beperkt te houden en we hebben veel profijt gehad van onze speciale Goofy hoist’s. Resultaat: toch nog een 4de plaats Conclusie: beter voorbereiden door de windverwachting in de gaten te houden. filmpje:

 http://www.youtube.com/watch?v=PKuDp4bVvto

De borrel en prijsuitreiking waren gezellig. Bij de daguitslag waren we 2de en in het totaalklassement staan we 1ste met o.a 3 paaltjes waar we erg trots op zijn. Ook de geëxtrapoleerde cijfers naar groep 2 zien er goed uit. Kijken of we volgende keer ook weer in de top mee kunnen varen. We hopen dat we een keer 20 knopen wind hebben om te kijken hoe het dan gaat. 

 

* 14 deelnemers in ORC1

2 Responses to “Genieten tijdens 2e IJspegel met mooi resultaat”

  1. Els van der Werf 1 November 2010 at 12:31 #

    Wie is die “zeilfilosoof”?

    • Redan Bowman 1 November 2010 at 15:55 #

      Eentje van de nieuwe school Gregarius Elscoterius 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: