Redan knalt op de 4e dag ORCi Worlds: Paaltje !

10 Sep

Het is rustig weer in de Flensburger baai. Een lopend windje onder een stratus bewolking waarin dikke cumelussen en buienwolken hangen. Vlagerig is het en door het smalle vaarwater met de vrij hoge kusten kan dat niet anders. Een echte speeltuin voor korte baan zeilers. En dat is nu precis wat vandaag op het program staat; drie starts voor WKwedstrijdbaan 2; een up down wind baan met een spreader ronding upwind en een gate downwind en een in de windse finish.

De eerste start loopt voor de Redan vrij goed; eigenlijk iets te laat over de lijn maar wel bij de pin end. We kiezen het rak over bakboord langs de kust en tacken heel laat waardoor de upwind boei bijna direct bezeilt is.  Hierdoor blijven we goed in een windbaan die onder een keten laag hangende bewolking ligt. We liggen ver voorin en blijven in de voorhoede tot de finish. Dikke concurrenten zoals de maXim, de Salona, Static Electic finishen kort voor en na ons en . . .  yes … als we na de 2e finish de onofficiële uitslag horen brullen we het als team uit, Redan is EERSTE op gecorrigeerde tijd.

De 2e start is te goed, we tacken op de juiste plek en versnellen zo hard dat we te vroeg bij de startlijn zijn. Dus weggijpen en hard overnieuw starten. Daardoor een seconde of 15 te laat gestart en een aantal boten boven ons. De inhaal race begint. Wat is het gaaf om in dit veld mee te varen. Er zijn weinig boten die dit spelletje niet kennen. Boten tacken voor je boeg, zetten je in de vuile wind, schermen je af down wind. Iedereen probeert en zelf goed te varen en een ander te benadelen. Geweldig dat dit allemaal gebeurt zonder schade. Uiteindelijk lopen we flink hard, maken goede beslissingen voor de windbaan en finishen als 4e (gecorrigeerd).

Dan de 3e wedstrijd. Weer een pin end start. De wind is teruggezakt en in onze euforische toestand laten we hier en daar toch wat lopen. Oude mannen vermoeidheid? We maken geen fouten, een genuaschoot die vastloopt op de spiboom wordt gefixt voor er problemen ontstaan. Bij de eerste twee wedstrijden kunnen we spotten waar de meeste wind zit en wat tactisch goed is. Nu is het wolkendek gebroken, de zon piept er door en we kunnen geen tactische lijnen vinden om winst te pakken. We varen goed maar in dit sterke WKveld moet je meer geven. We finishen 14e op gecorrigeerde tijd.

We hebben een gave zeildag gehad. Zijn blij met ons team en hoe goed we samen kunnen varen, ruzie maken, schreeuwen en tja wat doe je meer met 8 kerels op een boot. Een dag met nieuwe rollen in het team: Bas actief op de grootschoot, Oscar de lange baannavigator in de pit, een nieuwe dril voor de overstag; en dat alles zonder fouten.

Overal zijn we na vierde WK dag 5e en daar zijn we best trots op, Prijzen worden uitgerijkt tot en met plaats 8.  Morgen de laatste dag en dan vervalt de slechtste finish als we twee wedstrijden varen. Het wordt spannend maar we doen serieus mee en dat positieve gevoel neemt niemand ons af.

Team Redan

Advertisements

2 Responses to “Redan knalt op de 4e dag ORCi Worlds: Paaltje !”

  1. Ton 11 September 2010 at 14:20 #

    Proficiat heren!
    Nog een jaartje IJspegelen en jullie worden volgende jaar 1!

    • Redan Bowman 12 September 2010 at 22:51 #

      Bedankt Ton en . . we zijn er zeker bij tijdens de ijspegel 2010/2011. Is blijkbaar echt een goede leerschool

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: