ORCi WK: dag 3 long distance, podium !

10 Sep

Vandaag de lange afstandrace over 58 nm (ca 100 km), een flink rondje baai. De heenweg flink kruisen en terug veel spiën en met ruimere koersen.  De wind varieert tussen de 8 en 25 knopen.  Met name bij de start wat minder wind,  uit de baai veel meer en helemaal aan het eind van de race zakte de wind er helemaal uit. De keuze viel na enige discussie op de code 3 (kleinere Genua) tijdens de start en die bleek goed te zijn. Andere hebben we 2 keer zien wisselen in 1,5 uur tijd en dat is niet bevorderlijk voor de snelheid J .

Start was beter dan gisteren maar was het weer net niet, en bij starten in dit veld was het dus weer een K*T start (we kwamen net 10 meter te kort om buiten de vuile wind te blijven). De pin-end bleek voordelig dus de positie van de start was wel goed en we pakten de snelheid weer goed op en ronden als 6de boot de bovenboei. In de in de windse stukken ging het hard en hoog, we hebben een aantal goede keuzes gemaakt en een paar briljante rondingen waarin we concurrenten Patent3 en Static E in de vuile wind zetten. Het hielp ons ook dat de boot die nummer 1 lag aan de grond liep en een aantal minuten geparkeerd was. Spannend momentje is dat wij op een gegeven moment 1,8 meter diepte op de klok hadden en de bodem schraapten.

De Nederlanders deden het goed: Salona van Erik van Vuuren (NL) ging als eerste het spirak in de Manix-2 (Ger) als tweede  en jawel wij als derde. De boten voor ons moeten veel harder op handicap dus het was bij elke kruising aan de wind en boeironding voor de wind klokken en rekenen.  Als de wedstrijd als Offshore High gekwalificeerd zou worden zaten we goed en zouden voor deze boten eindigen. Een nummer 1 positie behoorde zo langzamerhand tot de mogelijkheden. Het voordewindse rak was een stuk relaxter dan gisteren, de top speed was 12 knopen ten opzichte van 16,2 gisteren.

We hebben onze 3de positie niet meer prijsgegeven, dit terwijl er significant snellere boten achter ons zaten. De uitslag was snel binnen, op gecorrigeerde tijd:

1)      Static E (x362)

2)      Salona 37 (Ned) 7 sec later !

3)      Redan

Overall staan we 8e van de 34 ingeschreven boten in de Bèta divisie. Salona staat 1de

Het is toch leuk om volledige pro teams (Dehler 35 Hochwurden, Hanse 350 Lott Jon) te verslaan. Waarschijnlijk gaat dat er op de korte baan met minder wind anders uitzien maar dat zien we morgen.

Redan genoemd in offical press release:http://www.fsc.de/fileadmin/Regatta/2010/ORCi_Worlds/Docs/Press/ORCi_Worlds_2010_-_Day_3.pdf

http://www.noordzeeclub.nl/nieuws.php?itemid=466

Advertisements

3 Responses to “ORCi WK: dag 3 long distance, podium !”

 1. Hans van Renesse 10 September 2010 at 10:52 #

  GOED GEDAAN TEAM !
  Van harte en nu consolideren tijdens de inshore races…

  Groet, Hans

 2. Jan 10 September 2010 at 17:02 #

  Goed bezig daar in Flensburg!

  Groet

  Team FunX

 3. Ton 11 September 2010 at 14:03 #

  Proficiat, knap werk heren.
  Nog een jaartje IJspegelen en jullie worden volgend jaar 1!

  Groet,
  Ton de Groot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: