De Redan en de Chinees

9 Sep

Dinsdag 7 september. Vandaag de eerste wedstrijddag. Wat een wind! Het hele jaar waait het hier maximaal 3 knopen en nu is het een vette 6 Bft. Zelfs op deze binnenzee die bij ons de classificatie “Gooimeer” krijgt, waren er zowaar golfjes ontstaan. Volgens de eerste verwachtingen was dit windkracht 4-6 met flinke vlagen tot 40 knopen, voor de start zagen we de eerste gescheurde spinnakers al door de lucht vliegen.

Bij de eerste wedstrijd werd al duidelijk dat hier niemand zomaar even meedoet. We hadden geen goede start en dat is meteen een minuut in de min. Lekker alles dicht op elkaar, af en toe wat geschreeuw en wat gebluf, maar ach, dat kennen we wel. We zien de alpha-divisie (waar is de Daikin?), die voor ons is gestart, de bovenboei ronden en iedereen trekt natuurlijk de spi: het is tenslotte WK. De bovenboei is gewijzigd, een paar boten gaan tussendoor en wij schreeuwen uit volle borst:  protest!! Aan het eind van de eerste down, veel actie, omdat we eigenlijk te laat gijpen en daardoor wat in de problemen komen met de drop. Maar toch nog goed gegaan, goed werk van de voordekkers. Tweede rondje gaat ook wel goed, krijgen weer meer boatspeed, de eerste finish is redelijk.

Dan de tweede wedstrijd. Een enerverende start, maar toch ook weer niet goed genoeg voor een WK. Dan bij de eerste down gaat het mis: een hele echte mooie “gecontroleerde” Chinees! Bemanning door elkaar geschud. Gelukkig verder geen schade, alles nog heel. We hijsen de genua en leggen alles in positie. Tweede rondje is wel ok, met nu een goed voor-de-winds rak, vol onder spi met 2 boten naast ons over de finish met 10knopen+ boatspeed. De derde wedstrijd wordt afgeblazen, omdat het inmiddels te hard waait voor de Race Commissie.

Uiteindelijk een 18de en 20ste positie, niet echt tevreden, maar het meeste is heel gebleven en afgezien wat schaafwondjes geen persoonlijke schade. De late eerste start is een dure, want tussen de 18de en 12de plaats zit minder dan een minuut! Ons protest wordt niet in behandeling genomen: niet gemeld via VHF bij de finish (regelkennis!). Boot verder klaar gemaakt voor de long distance morgen.

Conclusie: resultaten kunnen beter, maar met deze wind ben je blij dat alles en iedereen nog heel is. Andere boten waren minder gelukkig: twee gebroken masten en een stuk of acht spi’s aan flarden. Morgen staat de Redan weer klaar voor de start en o ja: het gaat harder waaien….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: