Woensdagwedstrijd 18/8 Wind Speed and Sail Amsterdam

19 Aug

Woensdagavond 18 augustus. Eigenaar Hein is aan het werk in het buitenland om o.a dure WK campagnes mogelijk te maken. Hij heeft wederom het vertrouwen aan het team gegeven om Redan op deze mooie woensdagavond te varen.

Vorige week is de onder en bovenkant helemaal glad gepoetst waarna een VC17 cremetje het helemaal afmaakte. Vanavond zijn we met 5 vaste teamleden en 2 opstappers. Afgezien van de (training)zeilen en 3 vaste crewleden benadert de boot dus zijn optimale conditie. Gerhard is zelfs zo overtuigd dat hij zijn manager uitnodigt met het vooruitzicht op een klinkende overwinning (wordt vervolgt).

Het zonnetje schijnt, de wind is een goeie 5 met een enkele uitschieter naar  6 Bft, dus wat kan er mis gaan? Dat is uiteraard het verkeer in combinatie met de drukte rond Sail Amsterdam/ Sail in Ijmuiden. Doordat een bemanningslid wat laat aan boord is vertrekken we iets te laat en starten we 3:30 te laat. Dat wordt dus een inhaalrace en dat werd het.

Het eerste rak was in de wind (boei eveline), vervolgens een reach rak (Y15) en het laatste stuk bijna voor de wind naar de finish.

Het kruisrak ging echt verschrikkelijk hard, het lijkt erop dat we de optimale aan de windse trim in combinatie met de Genua Infucker gevonden hebben en dit in combinatie met de schone boot leverde snelheden op van 6,9 tot 7,2 met uitschieters naar 7,5. Dit bij een AWA van 26 tot 28 graden levert een vmg van 5-5,5 op. In de verte zien we de tall ships naar Ijmuiden varen. Op verschillende kruismomenten klokten we het verschil met de Dehler34jv Playmate verschil op start was 3:30, eerste kruismoment 2:10; 2 de kruispunt 1:15 en het derde kruispunt was tijdens de boeironding en hoefde niet meer gemeten te worden. Op dat moment was het namelijk 1 bootslengte. Zo ronden we als 2de boot de bovenboei. Voor de zekerheid stuurden we iets boven de layline om ruimte te creëren voor het veilig zetten van de spinaker (de boel moet wel heel blijven). Bij de boei kwamen Redan en Playmate weer bij elkaar en de Playmate had net overlap binnen 3 bootslengtes. En had dus recht op de binnenbocht. Beide boten gijpen om de boei em met een AWA van 150’, af en toe een golfje in combinatie met een vlaag blazen we gebroederlijk naast elkaar naar de finish. Om de beurt in de Surf.. Playmate in de surf = playmate voor. Redan in de surf Redan voor. Echt fantastisch. Qua handicap liggen we dus goed 622 om 627 en het lijkt er op dat we ondanks de late start toch de overwinning op kunnen eisen.

Zo’n 300 meter voor de finish ging het echter mis de spinakerval brak ?? en we konden de spi uit het water vissen. Gelukkig geen schade, dit had heel slecht af kunnen lopen als we over de spi heen waren gevaren. Uiteindelijk werd het en tweede plaats en achteraf maar goed dat de val nu breekt en niet tijdens het WK.

Klik op de foto voor een filmpje

Tijdens de niets en niemand ontziende nabespreking hebben we geconstateerd dat het windvaantje het goed gedaan heeft vandaag. Dat de boot hard gaat (vooral in voorwaartse richting) en is Gerhard ontslagen door zijn manager aangezien we geen eerste zijn geworden

Voor meer foto’s zie de Media pagina. Filmpjes worden later toegevoegd

3 Responses to “Woensdagwedstrijd 18/8 Wind Speed and Sail Amsterdam”

 1. Koen de Boo 19 August 2010 at 14:53 #

  Heren,

  Goed bezig. Dat zijn snelheden waar je trots op kan zijn. en gelukkig ook nog een mooie “smile” op de filmpjes.

 2. Peter 20 August 2010 at 12:15 #

  Top speed 12,5kn !

 3. marijcke 20 August 2010 at 22:00 #

  Succes mannen!Ik ga jullie volgen.

  Yck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: