Wij willen het WK ingaan met de meest scherpe meetbrief gegevens. Daarom brengen we, geholpen met met advies van de Noordzeeclub / Ab Pasman onze meetbrief op orde. Ab heeft daarbij al vele goede tips gegeven. Zo signaleerde hij dat de type lancering van onze Dehler 39 op 2000 stond ipv 1999. Een extra check bij de werf in Duitsland leerde dat 1999 inderdaad het jaar van lanceren van de Dehler 39 was. Als een type ouder is dan 10 jaar levert dat extra handicap op in de leeftijdsvergoeding. Het zijn maar fracties van seconden, maar toch..
Ook is daarom is de Genua 2 die recentelijk door Hagoort is gerestaureerd en daarbij iets holler is gesneden nu opnieuw gemeten. Verrassend om vast te stellen dat bij hermeten ook de LPG en JL maten met vele centimeters zijn gekrompen! Kevlar rekt niet maar krimpt wel!
Vandaag (27-7-2010) heeft ook Jeroen Tans (sr) de vrijboordmaten opnieuw gemeten. Het was even sjouwen. Alle zeilen moesten vanboord alsmede alle zware spullen (vlot, gereedschap) watertank moest helemaal leeg. Ik ben benieuwd naar de verwerkte resultaten. Omdat we het hele jaar door varen en de boot niet langer dan een dag op de kant staat zou het polyester water opgenomen kunnen hebben en de boot zwaarder hebben gemaakt.
Al met al kunnen deze hermetingen leiden tot (fracties van) seconde aanpassing in de GPH. De GPH geeft weer hoeveel seconden je gemiddeld per mijl mag varen. Onze GPH is dit jaar tot nu toe 624,5. We hebben in de uitslagen regelmatig gezien dat we berekend slechts enkele seconden achter onze voorganger zaten. Een scherpere en dus gunstiger GPH gaat ons zeker helpen.
Hein, je moet die zeilen ook niet op 60 graden wassen, maar op 30. Dan krimpen ze ook niet zo…
tja ‘t is bekend dat Kevlar krimpt maar of dat veel scheelt in de rating..?? Maar wel goed dat we op deze zaken ook scherp zijn.. en op het water blijven we natuurlijk scherp en gefocust op tactics & boatspeed.
Team Redan blijft ‘compete with a (s)milen’ maar ook met een knipoog …
ook een leuke foto
Hi oscar, de gekrompen zeilen en het bouwjaar schelen 2,8 seconcen per mijl gemiddeld. Dit is op een race van 1,5 uur ca 28 seconden (Bij triple number category light waarschijnlijk het dubbele) Aanzienlijk dus