Navigatievoorbereiding WK

28 Jun

Bericht van Oscar Sijtsma

Hallo Redan-guys,

De korte baan in het ‘fjord’ (let op met lage kusten !!  het is geen Noorwegen) zal bij een lichte gradientwind (en dat is vrij waarschijnlijk) is sterke mate beïnvloed worden door kust-effecten. Later op de dag zullen windshifts en ventury-effecten onder grote(re) cumulus wolken van groot belang zijn. In september is het vrij ondiepe water al redelijk opgewarmd en ontstaan vroeg cumuluswolken. Het is dus niet alleen zaak om te spotten waar meer wind is maar ook waar die straks gaat komen. Op de Lenco en de NSR oversteek terug hebben we de frustratie van een windzak ervaren.
Ik heb me nog niet verdiept in details en de plaatselijke effecten. Heb alleen op google maps met earth de kaart bekeken. Hieruit is al wel duidelijk dat er wat huiswerk te doen is.

Het boekje dat Hans van Renesse adviseert kan ik ook aanraden. Meer basale kennins – incl kust- en kaapeffecten – is te vinden in het boek Het weer van morgen van Dieter Karnetski (meteoroloog en wedsstrijdzeilenr).

De 2e en 3e week van Augustus zeil ik met klanten rond de kanaaleilanden. De week daarna wil ik graag met geinteresseerden (in mijn nw woning) een avondje sparren over de WK en de verwachtte wind en weer effecten.
– wie heeft er kaarten, almanakken ed. van het gebied?

Dus bij dezen de uitnodiging voor Amerikaanse instuif en WK-navi-prep avond
woensdag 25 augustus vanaf 19 uur (of zo)
adres Zeilmeen 6 3844KJ te Harderwijk
tel 0341 – 761002 of 06 – 1030 1474

Meld je ajb even aan voor vrijdag de 20e !
Kan je niet op die woensdag en wil je toch komen doe even een ander voorstel voor in die week. Als er veel op een andere avond willen schuiven we gewoon wat.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: